Türkiye’den 12 kat daha hızlı büyüdüler

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Bu şirketlerin son 3 yıldaki ortalama büyüme hızları yüzde 438 oldu. Söz konusu hız Türkiye’deki nominal milli gelir artışının 12 kat üzerine karşılık geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği desteğiyle Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlenmesine yönelik çalışma tamamlandı. Satışlarını 3 yılda yüzde 4 bin 473 oranında artıran Antalya’da kurulu yat ve askeri sahil güvenlik botu üreticisi Ares Tersanesi en hızlı büyüyen şirket oldu.

Çalışan sayısı yüzde 74 arttı

2013-2015 dönemi hızlı büyüyen şirketlere yönelik bazı özellikler ise şöyle sıralandı:
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin satış gelirleri, Türkiye’nin büyüme hızının 12 katı oldu. 100 şirketin ortalama istihdamı 111 kişi oldu ve yarışma döneminde çalışan sayısını yüzde 74,1 oranında artırdıkları gözlendi.

25 şehir listeye girdi

Türkiye 100 yarışmasındaki 100 şirket 25 farklı ilden geldi. Bunları 39’u İstanbul, 8’i Kocaeli, 7’si İzmir’den çıktı. 5’er şirketle Adana, Ankara ve Antalya, 4 şirket ile Gaziantep, 3’er şirket ile de Bursa ve Kayseri illerinden şirketler yer aldı. Aydın, Konya, Mersin, Samsun, Uşak, Yalova’dan 2’şer şirket, Çanakkale, Çorum, Denizli, Eskişehir, Kahramanmaraş, Karaman, Manisa, Nevşehir, Ordu ve Tunceli’den 1’er şirket listeye girdi.

Toptan ticaret öne çıktı

Şirketlerin 24’ü toptan ticaret alanında faaliyet gösterirken, 8’er şirket gıda ürünlerinin imalatı ve bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetleri yürütüyor. Kauçuk-plastik imalatında 6 şirket, diğer imalatlarda 5 şirket , kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatında ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatında 4’er şirket listede yer aldı.

Yatırımları kesmiyorlar

Şirketlerin ortalama yaşı 13,8, CEO’larının ortalama yaşı 44,7 oldu. Kadınlar tarafından yönetilen 4 şirket Türkiye 100 listesine girdi. En fazla işe aldıkları çalışanların mezun olduğu üniversiteler, Anadolu, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi oldu. Şirketlerin yüzde 75’i gelecek yıl yatırım yapmayı planlıyor. Yüzde 73,3’ü gelecek 2 yıl içinde finansman ihtiyacı duyacak.

Yatırımcılara erişim artacak

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada “Türkiye 100 programını, ülkemizin en hızlı büyüyen şirketlerinin başarılarına küresel ölçekte dikkat çekmek ve küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek için düzenliyoruz. Türkiye 100 ile kazanan şirketlerin başarı öykülerinin ulusal ve uluslararası yazılı ve görsel basında yer almasını sağlamayı ve böylelikle doğru iş ortaklarına ve yeni müşterilere ve yatırımcılara erişimlerini kolaylaştırmayı hedefl iyoruz. Türkiye 100 başarı öykülerinin, hayata yeni atılacak gençlerimizi girişimci olmaya teşvik etmesini umut ediyoruz” dedi.

ŞAMPİYONLAR NASIL BELİRLENİYOR?

TOBB’un desteğiyle TEPAV tarafından başvuru esasına göre oluşturulan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, son üç yıllık satış gelirindeki ortalama büyümeye göre yapılıyor. Bu sınıflamayla şirketlerin uluslararası arenada görünürlüğünün artırılması, bağlantılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Şirketler sıralamadaki yerlerine göre TOBB tarafından yurt dışı gezi katkısı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde mini MBA eğitimi gibi ödüller veriliyor.

250 milyarlık kredi programında kimse geri çevrilmeyecek

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, törende yaptığı konuşmada hükümetin ilan ettiği Hazine ve Kredi Garanti Fonu garantili 250 milyar TL ucuz kredi hacmi oluşturulmasına yönelik programda hazırlıkların tamamlandığını ve gelecek hafta uygulamaya başlanacağını belirtti. Kredinin mutlaka mevcut kredi maliyetinin altında olmasını sağladıklarını belirten Canikli, kendi hesaplamalarına göre finansman ihtiyacı bulunanlardan hiçbirinin bankalarca geri çevrilmeden kredi kullanabileceğini belirtti. Nurettin Canikli, ekonomik dalgalanmada en dip noktanın görüldüğünü, herhangi bir tahribat gözlenmediğini bu aşamadan sonra yükselişin yaşanacağını vurguladı. Canikli, Cazibe Merkezleri programının da bölgeye olağanüstü bir ticari canlanma sağlayacağını, bunun kısa sürede herkes tarafından gözleneceğini söyledi.

İhtiyaç 40 milyar TL

Bazı firmaların kurdaki aşırı hareketler nedeniyle finansal yapısında bozulma görülebileceğini belirten Canikli, KGF destekli programın bu aşamada devreye girdiğini belirtti. Canikli şunları kaydetti: “Firmaların geçici olarak yaşadıkları problemler nedeniyle piyasadan çekilmelerine göz yummayacağız. O nedenle bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bu kadar büyük hacimli finansal alan oluşturduk. 250 milyar liralık bir kredi alanı oluşturduk. Bugün itibarıyla toplam yapılandırma talebinde bulunulan miktar 40 milyar lira civarındadır ama bizim oluşturduğumuz hacim 250 milyar lira. Finansman olabildiği kadar ucuz olacak. Herkese ulaşabilecek. Hatta bankalara şunu söyledik: ‘En ufak bir hayat emaresi olan bir firma varsa kesinlikle ona bu desteği vereceksiniz ve ayağa kalkacak.’ Uygulama başlamadı, talep topluyoruz. En geç önümüzdeki hafta hayata geçirmiş olacağız. Uygulama başladıktan sonra bankalar bu taleplerin hepsini yerine getirecek. Burada inisiyatif bankada değil, bizde. Banka açısından herhangi bir risk oluşturmuyor çünkü kefaleti veren Hazine. Burada, bankanın ‘hayır’ diyebileceği bütün alanları kapatıyoruz. Kesinlikle hiçbir firmamızın söylediğimiz sıkıntılar nedeniyle piyasadan çekilmesine müsaade etmeyeceğiz.”

Trump’ın etkisi sınırlı olacak

Nurettin Canikli, Trump’ın söylem ve bazı tartışmalı politikaları hemen uygulamaya başlamasının Türkiye’ye etkisinin sınırlı olacağını belirtirken, Türkiye’nin bu dönemde çok güçlü bir bankacılıkla dalgalanmalara karşı direnç gösterdiğini kaydetti. Canikli, “Trump’ın söylediklerini ‘Trump etkisi’ olarak adlandırırsak Türkiye ekonomisi bundan olumsuz etkilenmeyecek.” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir