Yeni asgari ücret açıklandı

Yeni yılda asgari ücret, tek seferde net 104 TL zamla 1.404 TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de uygulanacak asgari ücreti brüt 1777,50 TL olarak belirledi. İşveren maliyeti ise 2 bin 88 TL, 56 kuruş olarak ortaya çıktı. Asgari ücretin en düşük seviyesi olan bekar işçiye ödenecek net ücret böylece 1404 TL oldu. Asgari geçim indiriminden en fazla yararlanma hali olan evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçi için ise net ücret 1500 TL olacak. Asgari ücretin net artışı yüzde 8'e karşılık geliyor. Birinci ve ikinci altı ay için iki ayrı artış belirlenmesine yönelik öneriden de işçi kesiminin itirazı nedeniyle vazgeçildi ve yılın tamamı için tek bir ücret artışının 1 Ocak itibariyle geçerli olarak yapılması kararlaştırıldı.

Daha önce komisyonun dördüncü toplantısı için 29 Aralık günü belirlenmişti. Resmi komisyon toplantısı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, komisyon toplantısını açtığında tarafların tamamının katılımıyla ücret belirlemeye çalıştıklarını ancak işçi kesiminin onay vermediğini, bu nedenle hükümet ve işveren kanadı oylarıyla, oy çokluğuyla ücretin belirlendiğini duyurdu.

İşçi vergi desteği, işveren nakit desteğinin devamı için yeşil ışık

Mehmet Müezzinoğlu, asgari ücrete yönelik işverenlere 100 TL destek verilmesi ile asgari ücretli işçilerin gelir vergisinde üst dilime girmesinin engellenmesi için asgari geçim indirimi ayarlamasının olup-olmayacağı yönündeki soruya, bu konularda daha önce devam etmesi yönünde Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklama yaptığını, konunun Bakanlar Kurulunda tartışılacağını söyledi.

2500 TL sınırının artırılması tartışılacak

Öteyandan, asgari ücretli çalıştıran işyerlerinde 2500 TL aylık ücret alanlara kadar işveren desteği verilmesi yönündeki uygulamanın esnetilmesi yönünde komisyona öneride bulunulduğu öğrenildi. İşçi ve işveren tarafının isteği ortak talep olarak ilettiği kaydedildi. Asgari ücretli çalıştıran işverenlere verilen 100 TL destek 2500 TL ve altında ücret alan işçi sayısıyla sınırlı. Hükümet kanadı ise bu talebe sıcak yaklaşmadığı ancak konunun Bakanlar Kurulu'na önerileceği öğrenildi.

'Mutlu değilim'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ücret seviyesinden kendisinin de mutlu olmadığını ancak hem uluslararası rekabet, hem de mevcut ekonomik duruma yönelik en iyi sonuca ulaştıklarını vurguladı. Müezzinoğlu, "sıkıntıları paylaşarak aşacağız" ifadesini kullandı.

İşçi temsilcisi Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusunda ortak görüş verdiğini hatırlatarak, işçi kesimi olarak 1600 TL talepleri olduğu nedeniyle imza atmadıklarını belirtti.

İşveren Temsilcisi TİSK Yönetim Kurulu üyesi Metin Demir de mevcut şartlar altında en iyi sonuca ulaşıldığını belirterek, Biz de işveren tarafı olarka daha fazla vermeyi isteriz ama ülkenin gerçeklerini de göz önüne almalıyız. En iyisi yapıldı diye düşünüyorum" dedi.

Asgari ücret 2017

Asgari ücret: 1777,50 TL
SGK primi: %14 248,85
İşsizlik sigortası fonu:(%1) 17,78
Gelir vergisi (%15): 93,32
(Asgari geçim indirimi) 133,31
Damga vergisi (%07,59) 13,49
Kesintiler toplamı: 373,44
Bekar çocuksuz için net ücret: 1404,06

İşverene maliyet

SGK primi %15,5 (5 puanlık indirim dahil): 275,51
İşveren işsizlik sigortası fonu (%2) 35,55
İşverene toplam maliyet: 2088,56