'Yeni TTK'da değişiklik yapılabilir ama erteleme olmaz'

Yeni Ticaret Kanunu'nun ertelenmesi konusuna değinen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı "Eleştirileri dikkate alarak, kanunun sınırlarını zorlamadan bir takım düzenlemeler yapacağız. Ancak kanunun yürürlüğe girmesini gerektirecek bir durum yok. Değiş

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurdagül UYGUN - SİNGAPUR - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni ticaret kanununa yönelik eleştirileri dikkate alacaklarını söyledi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlediği 3. Türk İhraç Ürünleri Sergisi'ne katılan Hayati Yazıcı, günübirlik olarak gittiği Singapur'da da çeşitli temaslarda bulundu. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, yeni Ticaret Kanunu'yla ilgili açıklamalar yaptı. Yeni kanunla ilgili köşe yazılarında lehte ve aleyhte sözler olduğunu söyleyen Yazıcı, "Bunları okuyunca görüyorum ki, yazarların bazıları kanunu okumamış. Bazıları da tamamen eleştiri olarak getirilen konularla ilgileniyor ve bunları ön plana çıkarıyor. Kanunun bütününe bakıldığında Türkiye'de olması gereken şirket yapılarını ortaya çıkaran bir düzenleme olduğu görülüyor. Şirketlerin güçlenmesi için denetimin ve yönetimin çok gerçekçi yapılması gerekir. Sermaye yapılarının güçlü olması gerekir. Sermayesi güçlü şirketler güçlü ekonomiyi getirir" diye konuştu.

Yeni kanununda yer alan ortakların şirket kasasından para alamayacak olması konusunda "Alsın mı? Ortak para istiyorsa gitsin bankadan alsın. Şirket banka mı? Şirketin cari hesabından kim para alır? Yetkili yönetici alır" diyen Yazıcı, bir ortağın şirketten para almasının diğer ortak ve alacaklarının aleyhinde olduğunu söyledi.

Eleştirilerin büyük bir bölümünün ikincil düzenlemeyle açıklığa kavuşturulacağını kaydeden Yazıcı, "İkincil düzenlemeleri bakanlık sitesinde paylaşacağız. Şu ana kadar çok fazla sorun olabilecek bir kanaate ulaşmış değiliz. Kanunun yürürlüğe girmesi konusunda erteleme olmaz. Ertelemeyi gerektirecek hiçbir şey yok ortada. Sonra değişiklikler yapılabilir ama ertelenmez. Gerçekten sorun oluşturabilecek kanaati hakim olacak bir husus olursa bakarız. Ama bütün bunlar ikincil düzenlemelerle giderilebilir" dedi.

'Sen neymişsin be abi'

Yazıcı, TÜSİAD'ın ilköğretimdeki sistem değişikliğine ilişkin  eleştirileri konusunda insanlar ve kurumların kendilerini ayrıcalıklı görmemeleri gerekitğini belirterek "Her şeyi biz biliriz en doğruyu biz biliriz demenin çok doğru olmadığı kanısındayım. O zaman insanlar size bir zamanlar otobüslerin arkasında yazdığı gibi 'Sen neymişsin be abi' derler. Kamu kesiminde kamunun yönetimiyle alakalı kurum ve kuruluşların kendi görev ve yetki alanı içinde kalmaları demokratikleşme bakımından ne kadar önemliyse, benzer şekilde sivil toplum kuruluşlarının da daha çok kendi görev ve yetki alanları içinde faaliyet göstermeleri doğrudur. Bu, kimsenin farklı konularda görüş bildiremez anlamına gelmiyor. Görüşünüzü bildireceksiniz ama öyle dikte eder gibi 'benim söylediğim doğrudur, olmazsa şöyle olur' demenin doğru olmadığı kanısındayım" diye konuştu.

'Oda seçimleri ertelenmeyecek'

Yazıcı Oda ve ticaret borsalarında bu yıl sonuna doğru başlayacak seçimler hakkında de değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, erteleme ihtimalinin olmadığını söyledi. Oda ve ticaret borsalarındaki seçimlerin 'iki dönem üst üsteden fazla başkan olunamayacağı şeklindeki düzenlemeye' karşı açılan davalar ve şirketlerin faaliyet alanlarını kodlama sistemi olan Avrupa Birliği NACE standartı  çalışamasının gecikeceği nedeniyle erteleneceği yönünde iddialarla ilgili olarak  Yazıcı, "Erteleme ihtimali yok. İki dönem üst üste seçilmişlikle ilgili bir yargı süreci devam ediyorsa eder. NACE çalışmaları da sonuçlanırsa iyi olur ama sonuçlanmasa da seçimler ertelenmez. Yasa ile düzenlenmiş bir sürecin durması için bir neden yok" dedi.

Malezya'dan Ar-Ge için ortaklık teklifi

Kuala Lumpur'da İTO'nun düzenlediği sergiyi ziyaret eden Malezya'nın 'efsane devlet adamı' Mahattir Muhammed, 70 Türk firmasının stantlarını bizzat gezerek bilgi aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'la yemek yiyen Muhammed, Türkiye ile Malezya'nın bundan sonra ticaret, ortak yatırım ve sanayi işbirliğini çok daha hızlı geliştirmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye İslam dünyasının en batısında ve batı ile ilişkileri çok iyi yönetiyor. Malezya ise en doğusunda ve bütün Asya ile ilişkileri çok iyi götürüyor. İki ülke de ekonomik açıdan gelişmiş ve yüksek teknolojiye yönelmiş durumda. Birlikte ileri teknoloji alanlarında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) projelerine ağırlık vermeliyiz" dedi.

1990'ların ikinci yarısındaki Asya ekonomik krizinde IMF'nin reçetelerini reddeden ve kendi politikalarıyla krizi aşan devlet adamı olarak ün kazanan Mahattir Muhammed'in önerilerini dinleyen Yalçıntaş ise önerilerin çok yerinde olduğunu, serbest ticaret anlaşmasının imzalanması, THY'nin Kuala Lumpur'a doğrudan uçuş başlatması halinde çok önemli adımların atılmış olacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir