Yumurta ihracatçısı navlun desteği bekliyor

Bursa Ticaret Borsası ve Burdan Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Matlı, Irak'ta vergi artışıyla karşılaşan yumurta ihracatçılarının navlun desteği beklediğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT / DÜNYA

BURSA - Bursa Ticaret Borsası ve Burdan Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Irak Merkezi Hükümeti'nin yumurta ve kanatlı ürünlerinde vergiyi artırmasını değerlendirdi. Matlı, ihracatta yaşanan sorunların pazar çeşitlendirmesiyle aşılacağını, sektöre verilecek navlun desteğininse pazarın çeşitlendirilmesine olumlu etki edeceğini söyledi.

Bağdat Hükümeti ile Ankara arasında bir süredir sıkıntılar yaşandığını, bu durumun ihracata doğrudan yansıdığını kaydetti Matlı, "Irak Merkezi Hükümeti'nin petrol gelirlerinin azalması nedeniyle cari açık vermeye başladı. Vergi artırımını daha önce de yapmaya kalktılar. Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili girişimlerde bulunuyor ama konu sürekli gündeme geliyor. Irak'ta gerçek anlamda bir hükümet olmadığından ve bankacılık sistemleri çalışmadığı için sistemli bir ihracat yapılabildiğini söylemek de zor. Altyapısı hazırlanmış, ihracatçı kimliğiyle gidilip ihracat yapılan bir ülke değil" şeklinde açıklama yaptı.

İhracatta tek pazara bağlı kalmanın sektörü zayıflattığına işaret eden Matlı, "Bunlar her zaman oluşabilecek tehditler. Pazarı çeşitlendirmek lazım. Bu noktada da sektöre verilecek navlun desteği olumlu olacak. İhracatı çeşitlendirme anlamında navlun desteği önemli. Bununla ilgili çalışma yapılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir