Zeybekci: Çin ile ticari ilişkimiz bu oranlarla sürdürülemez, düzelmeli

Çin'den alınan 10 ürüne karşı yalnızca 1 ürün satılabildiğini ifade eden Bakan Zeybekci, bu durumun sürdürülemez olduğunu söyledi. Zeybekci ayrıca, Türkiye’de Çin için bir serbest bölge oluşturma çalışması yaptıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)-TİM Akademi tarafından düzenlenen, ihracatçı şehirlerle hedef ülkeleri buluşturan toplantıların 8'incisi Ankara’da Hedef Ülke Çin teması ile gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çin’in Türkiye ve Ankara için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. Buna rağmen, iki ülke arasındaki ticarette büyük dengesizlik olduğunu belirten Zeybekci, “Biz Çin’den 10 ithal ederken ancak 1 satabiliyoruz. Bu ilişki sürdürülebilir değil. Hiç değilse yarı yarıya olmalı yani 10 alıyorsak, 5 satabilmeliyiz” dedi. Çin’in Türk işadamlarına yönelik vize konusunda da sıkıntı çıkardığını kaydeden Nihat Zeybekci, “Vize ile bizi sıkıştırırlarsa biz de başka yere gideriz demek istemiyorum ama buna karşı taraf da dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin de bulundukları coğrafyanın çok önemli olduğunu söyleyen Zeybekci, “Bu coğrafya bizi birbirimize mecbur kılıyor. Bizim Asya Pasifik ve Uzakdoğu ile ilişkilerimizde Çin çok önemli, aynı zamana Çin’in Avrupa ile ilişkilerinde de biz önemliyiz” dedi.

Çin ve Türk işadamlarının sadece karşılıklı ticaret yerine 3’üncü ülkelerde işbirliği yapabileceğini anlatan Nihat Zeybekci, Türkiye’de Çinli işadamları için bir serbest bölge oluşturulası yönünde çalışma yapıldığını aktardı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Ankara’nın Türkiye’nin ihracattaki 5’inci büyük ili olduğunu, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için hem genel ihracatın, hem de Ankara’dan yapılan ihracatın arttırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bunun da teknoloji yatırımlarına bağlı olarak, katma değerli üretimle gerçekleşebileceğinin altını çizen Büyükekşi, “Ankara’nın ihracatı son 10 yılda ciddi şekilde arttı. İhracatçı sayısı ise yüzde 43 artış gösterdi. Ancak daha çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ankara’nın en çok ihracat yaptığı ürünler ile Çin’in en çok ithalat yaptığı ürünlerin birbirini tuttuğu bilgisini veren Büyükekşi, dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin’e Türkiye’nin daha çok mal satması gerektiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki ay Çin’e ziyaret gerçekleştireceğini dile getiren Mehmet Büyükekşi, bunun da ilişkilerin ilerletilmesine büyük katkı sağlayacağına değindi.

Zeybekci: Tarım ürünlerinde spekülasyona izin yok

Öte yandan toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda sektöründe fiyat artışına yönelik spekülasyonlara izin vermeyeceklerini kaydetti. Bu konuda Gıda Komitesi’nin önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Zeybekci, ürünleri Yeşil, Sarı ve Kırmızı hatta takip ettiklerini, gerektiğinde ithalat yaparak fiyat artışlarını önüne geçilmesine ilişkin önlemler alınacağını aktardı.

Referandumun ardından üretimin rahatlatılması ve maliyetlerin düşürülmesine yönelik önlemlerin hızla hayata geçirileceğine değinen Nihat Zeybekci, ihracata dayalı büyüme modelinin daha belirgin hale geleceğini söyledi. Bu kapsamda ekonomi yönetiminin önceki gün bir toplantı yaptığı bilgisini veren Zeybekci, teşvik sisteminin aksayan yönlerinin de düzeltileceğini bildirdi.