Ekonomide 2014 böyle geçti

Türkiye 2014 yılına cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rekoruyla başladı. Sosyal medya yasakları en çok konuşulan gündem oldu. Global piyasalarda ise Fed Başkanı Bernanke'nin görevi Yellen'e devretmesi yankı buldu. Ekonomide 1 yıl işte böyle geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye, 2014'e 12 milyar 473 milyon dolarla cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracatıyla başladı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter ile video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin bir süre engellenmesi en fazla gündem oluşturan olayların başında geldi. 

Türkiye nüfusu ise 2013'te bir önceki yıla göre binde 13,7 artışla 76 milyon 667 bin 864 kişi oldu. Nüfusun yüzde 50,2'sini erkekler, yüzde 49,8'ini kadınlar oluşturdu. 

Tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon, 2013 sonu itibarıyla yüzde 7,40, üretici fiyatlarında ise yüzde 6,97 oldu. 

Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren tercihli ticaret anlaşması imzalandı.  

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. 

Görevi Yellen devraldı

Bu dönemdeki önemli olaylardan biri de Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin görev süresini doldurması oldu. Fed yeni başkanı Janet Yellen, yemin ederek görevine başladı. 

Bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi görünümünü değiştirdi. Standard &Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e, Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I (Rating and Investment Information) ise "pozitif"ten "durağan"a çevirdi. Her iki kuruluş da Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak korudu. 

Twitter ve Youtube'a yasak

İlk çeyreğe damgasını vuran olaylarından biri de Twitter ve Youtube'a erişimin engellenmesi oldu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), açılan sahte hesaplarla bazı vatandaşların kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle verilen mahkeme kararları doğrultusunda sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimi engelledi. TİB, "Suriye" konulu toplantının, yasa dışı dinleme yoluyla elde edilen kaydının YouTube'da yayımlanması üzerine siteye erişimi idari kararla durdurdu. 

Filyos Limanı'nın altyapı yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum, Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devrine ilişkin ihalede de en yüksek teklifi 717 milyon euro ile TAV Havalimanları Holding verdi. 

2014'ün ilk çeyreği:

[PAGE]

2014'ün ilk çeyreği:

Türkiye ekonomisi 2014 yılının ilk çeyreğine oldukça hareketli başladı.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'tan Ceyhan'a petrol akıtılmaya başlandığını 2 Ocak tarihinde bildirdi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2013'te ihracatın 151,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, son gelişmelerin Türkiye'nin "BBB-" olan notunu etkilemediğini ve makroekonomik görünüm üzerinde kayda değer olumsuz bir etkisinin olmadığını açıkladı. 

TÜİK, 2013 yılı ekim ayında işsizlik oranının yüzde 9,7 olduğunu açıkladı. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılının tamamında bütçe giderlerinin 407,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 389,4 milyar lira, bütçe açığının ise 18,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.  

Gazprom Export, 13 Ocak itibariyle SOCAR'ın, Gazprom'a yönelik doğalgaz tedarikini durdurduğunu açıkladı. 

Merkez Bankası Ocak 2012'den beri ilk kez kura doğrudan müdahale etti. 

Google ile Samsung, 10 yıl geçerli olacak uluslararası patent lisans anlaşması imzaladı. 

Dolar/TL bankalararası piyasada tarihinin en yüksek seviye rekorunu 2,3769 seviyesine geliştirirken, euro/TL de tüm zamanların en yükseği olan 3,2564 seviyesini gördü. 

TÜİK verilerine göre, Türkiye nüfusu 2013 yılında 2012'ye göre binde 13,7 artışla 76 milyon 667 bin 864 kişi oldu. Nüfusun yüzde 50,2'sini erkekler, yüzde 49,8'ini kadınlar oluşturdu. 

Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren tercihli ticaret anlaşması imzalandı. 

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin görev süresi doldu. ABD Merkez Bankasının (Fed) yeni başkanı Janet Yellen, yemin ederek görevine başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak ayında gerçekleşen 12 milyar 15 milyon dolarlık ihracatın cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu bildirdi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, kredi notunu ise "BB+" olarak korudu. 

Türkiye'nin 5. uydusu TÜRKSAT 4A, Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. 

Facebook, aylık yaklaşık 450 milyon kullanıcısı olan WhatsApp'ı 16 milyar dolara satın almak için şirket ile anlaşmaya vardığını duyurdu. 

Forbes Türkiye'nin "En Zengin 100 Türk" listesine göre, 2013'te 3. sırada yer alan Murat Ülker servetini 600 milyon dolar artırarak 3,7 milyar dolarla Türkiye'nin yeni "en zengini" oldu. 

2014'ün ikinci çeyreği:

[PAGE]

2014'ün ikinci çeyreği:

Türkiye ve dünya ekonomisinde bahar aylarında önemli gelişmeler yaşandı. İstanbul'a yapılacak 3. havalimanın temelleri atıldı. Japonya'da üretilen ve Türk mühendislerinin de üretim ve testlerinde görev aldığı TÜRKSAT 4B uydusunun yapımı tamamlandı. Öte yandan Fed, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 35 milyar dolara indirdi. 

İlk çeyreğin sonunda çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,32 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Nisan ayında Twitter için uygulanan erişim engeli kaldırıldı. 
Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin engellenmesi kararını kaldırdı. YouTube'a erişim engeline ilişkin mahkeme kararlarını sitesinden kaldıran TİB, Ata­türk Aley­hi­ne İş­le­nen Suç­lar Hak­kın­da Ka­nun uyarınca idari tedbir uygulandığını bildirdi. YouTube'a erişim engelli Haziran ayında kaldırıldı. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti. 

Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde önemli özelleştirme ihaleleri gerçekleştirildi. Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi. 

Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif, 351 miyon dolar ile Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ'den geldi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) düzenlediği BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde tek teklifi, 725 milyon lira ile iş adamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ verdi. 

Mayıs ayının ilk günü İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bin 267 uçak trafiği ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aralık 2013'ten beri 299 lira olarak uygulanan iç hat uçuş bileti tavan fiyatının 309 lira olarak revize edildiğini açıkladı. 
Dünya Bankası'nın, satın alma gücü paritesine (PPP) göre yaptığı hesaplamalarda Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 1 trilyon 315 milyar dolara ulaştı. 

Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ortak üyelik anlaşması imzaladı. TİM'in raporuna göre, Tüpraş, 2013'te 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma oldu.

Türkiye'nin önemli projelerinin başında yer alan İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli atıldı. Japonya'da üretilen ve Türk mühendislerinin de üretim ve testlerinde görev aldığı TÜRKSAT 4B uydusunun yapımı tamamlandı. 

Öte yandan Fed, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi. 

2014'ün üçüncü çeyreği:

[PAGE]

2014'ün üçüncü çeyreği:

Yılın üçüncü çeyreğinde cari açık son 3,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü listesinde, koyu gri listeden gri listeye yükseldi. Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının lisansının 10 yıl süreyle özelleştirilmesine ilişkin ihalede, en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi. 

Yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide cari açıktan iyi haberler gelirken, yılın ön önemli özelleştirmelerinden biri olan şans oyunları ihalesi gerçekleştirildi. 

Yeni hükümetin kurulmasının ardından Hükümet Programı açıklandı. Başbakanlık'tan Hükümet Programı ile ilgili yapılan açıklamada, "12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiye'mizin ikinci atılım döneminde mali disiplin, katma değerli istihdam, Ar-Ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir" denildi. Programda, 2014-2018 döneminde kamu yatırımlarının 350 milyar doları aşağı belirtildi. 2014 yılında cari açığın yaklaşık yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesinin beklendiğine yer verildi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin Temmuz ayında cari işlemler açığı 2 milyar 634 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 48 milyar 485 milyon dolarla son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. 

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü listesinde, koyu gri listeden gri listeye yükseldi. 

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Uluslararası Para Fonu İcra Direktörlüğü görevine atandı. 

Türksat 4A haberleşme uydusu, hizmet vermeye başladı. 

Türkiye'de 831 bin 871 megavatsaatlik elektrik tüketimiyle günlük bazda yeni bir rekor kırıldı. 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kulüplerin mali açıdan bir an önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini ifade ederek, Mali Suçları Araştırma Kurulunun, kulüplere bir ekip göndereceğini ve buralardaki parasal ilişkilerin bir süre izleneceğini belirtti. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun yeni başkanının İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan olduğunu açıkladı. 

Türkiye'nin fındık ihracat rekortmeni Oltan Gıda, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satıldı. 

Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor), Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Pınar Süt Mamulleri Sanayi AŞ ve Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ'ye Rusya'ya süt ve süt ürünü ihracatı yapma lisansı verdi. 

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, 100 dolar sınırının altına inerek, yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesini gördü. 

2014'ün son çeyreği:

[PAGE]

2014'ün son çeyreği:

Türkiye, yılın son çeyreğinde dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G-20'nin dönem başkanlığını üstlendi. 

Yılın dördüncü çeyreğinde ekonomide 2015-2017 dönemine yönelik strateji ve hedefler açıklandı. 
2015-2017 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme tahmini, bu yıl için yüzde 3,3'e çekilirken, 2015 yılı için büyüme yüzde 4'e revize edildi, 2016 ve 2017 yıllarında ise yüzde 5'lik büyüme öngörüldü. Kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 10 bin 537 dolar, 2017 sonunda ise 12 bin 229 dolar olması öngörüldü. Programa göre, bu yıl ortalama işsizlik oranı yüzde 9,6 olacak, 2017'de ise yüzde 9,1'e düşecek. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,4 olması öngörülürken, enflasyon hedefi gelecek yıl için yüzde 6,3, 2016-2017 için yüzde 5 olarak belirlendi. 

OVP'ye göre, bütçenin, 2015'te 20 milyar 963 milyon lira açık vermesi beklenirken, bütçe giderlerinin 472 milyar 943 milyon lira, bütçe gelirlerinin ise net 451 milyar 979 milyon lira olması öngörüldü. 

Türkiye, G20 Dönem Başkanlığını üstlendi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladı. 

Yaklaşık 6 aydır içinde bulunduğu düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Temmuz 2009'dan bu yana ilk defa 59 doların altına inerek 58,50 dolara kadar geriledi.

Dolar/TL bankalararası piyasada 2,4126'yı görerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye'nin "BBB-" yatırım yapılabilir notunu ve "durağan" görünümünü teyid etti, herhangi bir değişiklik yapmadı. Standard & Poor's da Türkiye’nin 'BB+' olan kredi notunu, 'negatif' olan not görünümünü teyit etti. 

ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. 

Kanadalı enerji şirketi Valeura, Trakya'da 3 yerde doğalgaz bulduğunu açıkladı.