"Ekonomik belirsizliği derinleştirecek"

Yunanistan erken seçimlerinden radikal solcu Syrizia partisinin zaferle çıkması Avrupalı liderleri endişelendirdi. Komşu'daki seçimlere ilk tepki David Cameron'dan geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

İngiltere Başbakanı David Cameron, Yunanistan'da kemer sıkmaya karşı çıkan Syriza partinin seçimi kazanmasını twitter hesabından paylaştığı mesajla duyurdu. 

Syrizia'nın seçimden zaferle çıkmasından memnun olmayan Cameron attığı twitte, "Yunanistan seçim sonuçları tüm Avrupa'da ekonomik belirsizliği derinleştirecek. Bu nedenle İngiltere olarak planımıza sadık kalıp ve ülkedeki iç güvenliği sağlayıcı adımları atmalıyız" diye yazdı. 

"Yunanistan anlaşmalara sadık kalmalı"

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, Yunanistan'ın yardım almaya devam etmeye ihtiyacı olduğunu ve bunun ancak anlaşmalara sadık kalmasıyla mümkün olduğunu söyledi. Alman "Ard" televizyonuna konuşan Weidmann, yeni hükümetin Yunanistan'ın karşılığını veremeyeceği vaatlerde bulunmamasını umduğunu belirtti.

cameron.jpg

Merkel'in korktuğu başına geldi

Ocak ayı başında haftalık Der Spiegel dergisinde yer alan bir haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel 25 Ocak’taki seçimlerde iktidara gelirse Yunan solunun verdiği sözlerin bedelini ödememekte kararlı olacağını belirtmişti. Bu haberin ardından Merkel Yunanistan'ın Euro Bölgesin'den çıkmasını istiyor tartışmaları başlamıştı. Ateşli tartışmaların üzerinden bir hafta geçince Merkel, Frankfurther Allgemeine Zeitung’a verdiği mülakatta “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını isterim. Euro krizi sırasında benim amacım Euro Bölgesi’nin tüm üyelere ile bir bütün olarak güçlendirmek oldu. Dayanışma, reform çabaları ve sorumluluğun karşılığında gelen birşey. Bu prensip Yunanistan’da göreve gelecek herhangi bir hükümet ile birlikte çalışmamızda geçerli olmaya devam edecek” demişti.

merkelyunan.jpg


Yunanistan'da Syriza lideri Aleksis Çipras'ın seçim zaferini ilan etmesiyle birlikte bir bakıma Angela Merkel'in korktuğu başına geldi. Önümüzdeki günlerde Yunanistan’ın son 150 yılındaki en genç başbakanı olacak 40 yaşındaki Aleksis Çipras'ın Avrupa Birliği ile ilişkilerinde sıkıntı yaşaması kaçınılmaz gibi görünüyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir