'Orta vadeli programda değişikliğe gitmeyeceğiz'

Kalkınma Bakanı Elvan, dış ticaret, büyüme, cari açık, enflasyon açısından beklentilerinin iyi olduğunu belirterek, "Biz orta vadeli programda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, NTV televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Bu yılın ilk çeyreğine Türkiye'nin yüzde 4,8 büyüdüğüne dikkati çeken Elvan, bunun beklentinin oldukça üzerinde bir büyüme performansı olduğunu kaydetti.

Elvan, ihracatın negatif katkısına rağmen söz konusu büyüme oranının gerçekleşmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, ikinci çeyrekte de, yurt içi talep kaynaklı büyümenin devam edeceğini düşündüklerini bildirdi.

İhracata yönelik ciddi bazı tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Elvan, bu doğrultuda Ekonomi Bakanlığının ihracatın artırılması, pazarın çeşitlenmesine yönelik ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu, önümüzdeki günlerde ihracat desteklerine yönelik açıklamalar yapılacağını belirtti.

Elvan, 2016 büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğuna dikkati çekerek, "Şu anki göstergelere baktığımızda, orta vadeli programımızda herhangi bir değişikliğe açıkçası gitmeyi düşünmüyoruz. Dış ticarette dünyada yaşanan küresel daralmadan kaynaklanan bir sıkıntı söz konusu. Ama ithalattaki gerileme, ihracattaki gerilemeden daha fazla. Biliyorsunuz ilk çeyreğimizde 2016 yılının, hatta Ocak-Nisan döneminde aşağı yukarı yüzde 10’un üzerinde bir ithalatta gerileme oldu. İhracatta yüzde 7’nin biraz üzerinde gerileme var. Dolayısıyla cari açığın orta vadeli programa uygun bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Şu an yüzde 4,2’lik bir cari açığımız söz konusu. Orta Vadeli Program'da yüzde 3,9’luk bir cari açık hedeflemiştik, o hedefe ulaşacak görünüyoruz." ifadesini kullandı. 

"Yatırımlarla ilgili bir paketi TBMM'ye sevk edeceğiz"

Yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde adımlar attıklarına dikkati çeken Elvan, önümüzdeki günlerde yatırımlarla ilgili bir paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edeceklerini bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik çalışmaları da olduğunu ifade eden Elvan, "Bu bölgelere yönelik de bir kalkınma hamlesini başlatacağız, cazibe merkezleri oluşturup bu merkezlerin altyapı yatırımlarının desteklenmesi, uygun bir yatırım ortamının sağlanması ve bu ilin hinterlandındaki diğer illerin de bundan etkilenerek, etkileşim içerisinde kalkınmasını sağlayacak mekanizmaları ortaya koyacağız." ifadelerini kullandı. 

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı bayramda bekliyoruz"

Turizm sektörüne ilişkin bir soru üzerine de, özellikle terörizmin sadece Türkiye turizmini değil Avrupa’nın bazı kentlerinin turizmini de olumsuz etkilendiğini ifade eden Elvan, "Yurt dışında yaşayan 5 milyon Türk vatandaşımız var, bu bayramda biz tüm yurt dışındaki Türk vatandaşlarımızı Türkiye’ye davet ediyoruz. Gelsinler hem ailelerini, yakınlarını, dostlarını görsünler, hem de Türk turizmine katkı sağlasınlar." değerlendirmesinde bulundu.