ABD'de TÜFE yükselişini 4. aya taşıdı

ABD'de TÜFE kasımda beklenti paralelinde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,7 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,7 artarak beklentileri karşıladı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti kasımda aylık bazda yüzde 0,2 artarak yükselişini dördüncü aya taşıdı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon hedefine adım adım yaklaşıldığını gösteren veriye ilişkin beklenti yüzde 0,2 artış yönündeydi. Kasım itibarıyla yıllık TÜFE de beklenti paralelinde yüzde 1,7 arttı.

Ekimde yüzde 0,4 ile 6 ayın en güçlü yükselişini gösteren TÜFE'deki artışın kasımda da devam etmesinde enerji fiyatları ve barınma maliyetinin yükselmesi etkili oldu. Benzin fiyatları yüzde 2,7 artarken, genel enerji kalemi yüzde 1,2 yükseldi. Ev kirası, otel ve yurt ücreti gibi kalemleri içeren barınma maliyeti ise yüzde 0,3 arttı. Ülkede gıda fiyatları ise kasımda yüzde 0,2 gerileme gösterdi.

Öte yandan, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, kasımda aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,1 oldu. Söz konusu veriye ilişkin beklentiler aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artış yönündeydi.

Analistler, TÜFE'nin üst üste 4 aydır artış kaydetmesinin, Fed'in faiz artırmasında önemli rol oynadığını ifade ediyor. Fed, dün biten aralık toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltti.

Bu konularda ilginizi çekebilir