AVM'lerde ziyaret azaldı, ciro düştü

AVM Ciro Endeksi temmuzda, darbe girişiminin de etkisiyle yüzde 2,6 düşerek durgunluğa işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından hazırlanan AVM Endeksi'nin Temmuz 2016 sonuçları açıklandı. Endeks, bu yılın temmuz ayında 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 2,6 gerileyerek 189 puana düştü.

AVM’lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar da temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 azaldı. Türkiye ortalaması 721 TL'ye ulaşan verimlilik ise İstanbul'da 741 TL, Anadolu'da 708 TL oldu.

Endeks, kategoriler bazında temmuzda 2015'in aynı ayına kıyasla yüzde 3 düşüş gösterdi. Bu dönemde endeks, hipermarket kategorisinde yüzde 38, yiyecek kategorisinde yüzde 10, ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 8'lik artış kaydederken, AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 1, giyim kategorisi ciroları yüzde 5, teknoloji hipermarket ciroları da yüzde 12 geriledi.

Ziyaret sayısı endeksinde ise aynı dönemde yüzde 2,9'luk azalma oldu.

'Zorunlu ihtiyaca yöneldi'

AYD Başkanı Hulusi Belgü, konuya ilişkin değerlendirmesinde, AVM Endeksi'nde temmuz ayında görülen düşüş, enflasyon da dikkate alındığında ciddi bir durgunluğun göstergesi olmakla beraber, bayram alışverişinin haziran ayına sarkmasının buradaki önemli etkenlerden biri olduğunu ifade etti.

Belgü, 15 Temmuz gecesi ülke olarak çok büyük bir badire atlatıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yaşanan başarısız darbe girişimi sadece demokrasimizi değil aynı zamanda günlük yaşamımızı, birlik ve beraberliğimizi de hedef alan bir olaydı. Nitekim darbe girişiminin hemen sonrasındaki dönemde AVM cirolarında yüzde 15, ziyaret sayılarında ise yüzde 65'e yakın hızlı düşüşler gözlendi. Ancak bu düşüşler süreklilik arz etmemiş, hafta başından itibaren toparlanmalar başlamış ve temmuz ayı geneli yüzde 2,6'lık düşüşle kapanmıştır."

Hulusi Belgü, bu dönemde kategoriler bazındaki cirolara bakıldığında en yüksek artışın hipermarket kategorisinde yaşanmasının AVM ziyaretçilerimizin ağırlıklı olarak zorunlu ihtiyaçlarına yöneldiklerini gösterdiğini aktardı.

Endeksin 2016 yılının başından itibaren temmuz ayında ilk kez düşüş kaydettiğine dikkati çeken Belgü, "Ancak daha önceki dönemde yaşanan terör saldırıları sonrasında da görüldüğü gibi halkımız teröre ya da tahriklere teslim olmamış, günlük yaşamını gerektiği normlarda yaşayabilmenin tüm bu olaylar karşısında verilecek en güçlü yanıt olduğunu bir kez daha göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir