Büyüme riskine karşı 'kamu harcama' silahı

Türkiye, 2017’de kamu harcamalarını artırarak büyüme tercih etti, ihracata ilave teşvik geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Türkiye, büyümeye yönelik risklerin artması üzerine kamu harcama silahını çekti. Yatırım yönünden kamu harcamalarında artışı içeren 2017 bütçesi ve 2017-2019 Orta Vadeli Program hazırlandı.

Başbakan Binali Yıldırım, 2017-2019 Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Başbakan, kamu harcamalarının artırılması yönünde bir karar alındığını duyurdu. 2017 yılında bütçe açığının GSYH’ye oranının 1,9’a kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Bu yıl sonu itibariyle revize tahmin ise 1,6 seviyesinde.

Orta Vadeli Program açıklandıOrta Vadeli Program açıklandı

Başbakan Binali Yıldırım, bu artışın ana nedeninin yatırımlar olacağını ve “bilerek” planlandığını kaydetti. Yıldırım, “Arkası sağlamsa bütçe açığı vermekten korkmamak gerekir” diye konuştu.

Aynı konuda Maliye Bakanı Naci Ağbal’da “2017 bütçesinin harcama kaleminde de gelirler kaleminde de ciddi düzenlemeler yaptık. Mali disiplinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da yatırım odaklı bir harcama artışı gerçekleşeceğini belirterek, “Sermaye giderlerinde 67 milyar TL, sermaye transferlerinde 11 milyar TL başlangıç ödeneği planladık. Başlangıç ödeneği itibariyle yatırım ödeneğini 2017’de GSYH’nin yüzde 2,8’ine yükselteceğiz” dedi.

Binali Yıldırım, OVP döneminde yapısal önlemlerin hızla hayata geçirileceğini açıkladı ve düzenlemeleri sıraladı.

İhracata ek teşvik

Başbakan Binali Yıldırım, ihracata yönelik yeni bir nakdi teşvik aracını da açıkladı. Yıldırım, “mevcut ihracatına ilave ihracat taahhüt edene teşvik verilecek” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2016 ihracat seviyesini 2017’de artırana nakdi içerikli ve Eximbank kaynaklı bir teşvik planlandığını kaydetti.

2017-2019 OVP kapsamında açıklanan temel veriler ve bu yıl sonu için programda öngörülenlere yönelik revizeler şöyle:

Bu konularda ilginizi çekebilir