Cari açık beklentilerin altında geldi

Cari açık eylülde 1.68 milyar dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı ödemeler dengesi rakamlarını açıkladı.

Bir önceki yılın eylül ayında 167 milyon dolar fazla veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 1 milyar 684 milyon dolar açık verdi.

Eylül ayı cari işlemler dengesi için piyasa beklentisi 1.9 milyar dolar üzerindeydi.

Ocak-eylül döneminde cari açık 24.8 milyar dolar oldu.

Yıllıklandırılmış bazda cari açık 32.412 milyar dolar oldu

Ağustosta 1.78 milyar dolar olan cari işlemler açığı, 1.53 milyar dolara revize edildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada: "Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının, bir önceki yılın aynı ayına göre 686 milyon dolar artarak 3.235 milyon dolara yükselmesi, hizmetler dengesi fazlasının 1.163 milyon dolar azalarak 2.336 milyon dolara gerilemesi ve birincil gelir dengesi açığının 42 milyon dolar artarak 927 milyon dolara yükselmesi, cari işlemler hesabının açık vermesinde etkili olmuştur.

Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın eylül ayında 520 milyon dolar net ihracat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 160 milyon dolar net ithalat kaydedilmiştir.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 888 milyon dolar tutarında azalarak 2.025 milyon dolara düşmüştür.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 19 milyon dolar artarak 865 milyon dolar olmuştur.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 468 milyon dolar artarak 719 milyon dolar tutarında gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 1.589 milyon dolar tutarında net çıkış (net yükümlülük azalışı) kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında, sırasıyla 308 milyon dolar ve 220 milyon dolar net alım yaptığı görülmektedir.

Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, Genel Hükümet 2 milyar dolar, bankalar 106 milyon dolar ve diğer sektörler 20 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar kaleminde 2.300 milyon dolar tutarında net çıkış gerçekleşmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 626 milyon dolar net artış, yurt dışı bankaların yurt içi bankalardaki mevduatları ise 353 milyon dolar tutarında net azalış kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 1.228 milyon dolar net geri ödemede bulunurken, diğer sektörler 245 milyon dolar net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervler 4.818 milyon dolar azalmıştır."