Kamu-Sen'den TÜİK'e enflasyon tepkisi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TÜİK’in açıkladığı 2016 yılına ilişkin enflasyon rakamlarının vatandaşların cebine yansıyan fiyat dalgalanmalarını karşılamadığını ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, TÜİK’in açıkladığı 2016 yılına ilişkin enflasyon rakamlarının gerçek anlamda vatandaşların cebine yansıyan fiyat dalgalanmalarını karşılamadığını ileri sürdü.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in 2016 yılında enflasyon yüzde 8.53 olarak açıkladığını, buna göre mal ve hizmetlerin bedelinin ortalama yüzde 8.53 zamlandığını belirtti.

Koncuk, TÜİK’in 417 çeşit ürünün ortalama fiyat değişimi üzerinden bir enflasyon hesabı yaptığını bu ürünlerin içerisinde vatandaşların pek sık kullanmadığı ürünlerin de bulunduğuna dikkat çekti.

Koncuk, 2015 yılı sonunda 2.91 lira olan dolar kurunun 2016 yılının son gününde 3.52’ye yükseldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"2015 yılı sonunda 3.18 lira olan euro ise 2016 yılı sonunda 3.71 oldu. Buna göre dolar kurundaki yıllık artış yüzde 21; Euro’daki yıllık artış ise yüzde 17. Dolayısıyla bütün ürünlere de döviz kurunda yaşanan bu artışa paralel olarak bir artış geldi. Öyle ki, 2015 yılı sonunda 4.3 lira olan kurşunsuz benzinin fiyatı da yüzde 21.4 artarak 5.22 liraya yükseldi. Akaryakıt fiyatlarının artmasıyla ulaşım giderleri de yükseldi ve bütün ürünlerin fiyatına en azından taşıma maliyeti olarak bu rakamlar yansıtıldı. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin çalışmasına göre benzin fiyatlarının enflasyona göre 2.5 kat daha fazla zamlandığı ortaya çıkıyor. Buna göre vatandaşlarımız, yılbaşında 215 liraya doldurdukları 50 litrelik depoyu, bugün 261 liraya doldurabiliyor. Benzin fiyatlarındaki artış, vatandaşların karşısına her depo doldurmada 46 lira ek yük olarak çıkıyor."

"Belki şans topuna, sayısal loto fiyatına ya da flüt ve at yarışı oyunlarına zam gelmedi ama vatandaşlarımız için olmazsa olmaz nitelik taşıyan gıda, giyim, ulaşım, temizlik, haberleşme, eğitim gibi ürünler açıklanan enflasyonun üzerinde zamlandı" diyen Koncuk:

"TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları bir ortalamayı gösterse de gerçek anlamda vatandaşlarımızın cebine yansıyan fiyat dalgalanmalarını yansıtmıyor. Memur maaşları dolar karşısında reel olarak ortalama yüzde 7 eridi ve alım gücü 2008 yılının bile gerisine gitti." ifadelerini kullandı.

Enflasyon 2016 yılında yüzde 8.53 olduEnflasyon 2016 yılında yüzde 8.53 oldu

Dolar/TL zirve yaptıDolar/TL zirve yaptı

Bu konularda ilginizi çekebilir
zam