Ekonominin kılcal damarları KOBI’lere destekte KOSGEB’ten yeni atılım

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, konuğu olduğu Ankara Sohbetinde, arkadaşlarımız Ferit B.Parlak ve Hüseyin Gökçe’ye yeni dönemde KOSGEB çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, destekler konusunda yeni atılımlara hazırlandıklarını ve kurum olarak hem etkinliklerini, hem de bilinirliklerini artırma konularında  çalışmalar yapacaklarını açıklıyor.

Biçer, bu yılın ilk yarısında desteklerinin 133 milyon lirayı aştığını açıklarken, sahada daha fazla yer alacaklarını belirtip, “Ar-Ge ve markalaşma desteklerinde 55 milyon liralık yeni bir çağrıya çıkacağız” açıklamasını yaptı. Destekleri bu yıl sonuna ve gelecek yıl ortalarına kadar gözden geçireceklerini ve revize edebileceklerini açıklıyor. Büyük şehirlerde, sektörleri tanıma eğitimleri verilecek, daha uzun süreli eğitim alacak uzman ve uzman yardımcısı sayısını bine çıkarmayı amaçladıklarını da belirtiyor.

Biçer, Ar-Ge ve markalaşma konusunda 100 milyon liralık yaptıkları çağrıdan 45 milyon lira değerinde 902 başvurunun değerlerdirildiğini, kalan 55 milyon lira için yılın son çeyreğinde tekrar çağrıya çıkacakları açıklamasını da yapıyor.

Biçer, Bilim ve Teknoloji Bakanlığından KOSGEB’e girişimcilikle beraber uluslararası Kuluçka merkezi kurulması görevinin verildiğini belirtip, “Amacımız firmaları teknoloji geliştirme merkezleri, teknoparklar, üniversitelerin teknoloji geliştirme bölgelerinde, start up firması olarak başlatıp, belli bir aşamaya getirip ürünlerinin prototipini yapan firmaları uluslararası pazarlara çıkma konusunda mali kaynak, mentörlük ve rehberlik alanlarında  bir ucundan destekleme içinde olacağız” diyor.

KOBİ’lerimizin bu dönemde gelişimleri için iki önemli alan desteğine ihtiyaçları olduğu düşüncesindeyim. Bunlardan ilki KOBİ’lerimizin ölçek büyütmesi için işbirlikleri ve ortaklıklarının teşviki ve desteklenmesi konusu. Ayrıca, OSB’lerde ortak altyapı ve alet kullanımının desteklenmesi bu alandaki önemli bir konu.

Diğer alan ise yabancı ülke KOBİ’leriyle işbirliklerinin desteklenmesi. Bu dönemde Almanya gibi ülkelerde satışa ve  sistem dışına çıkan KOBİ’lerin, aynı sektördeki  Türk KOBİ’leri tarafından satın alınması konusunda desteklenmesi.

Bu konuda imkan olduğu sık sık tekrarlanmasına karşın, KOBİ’lerimizin kullanacağı finansal kaynak için ne bankalarımız fon oluşturmuş durumdadır. Ne de KOSGEB gibi kamu kurumları böyle bir imkan yaratmış durumdadır.

O nedenle yeni dönem çalışmaları içine bu konuyu da alması KOSGEB açısından bize göre önemlidir.

Ekonomimizin kılcal damarlarını oluşturan KOBİ’lere KOSGEB tarafından yeni desteklerin geliştirilmekte olduğu  konusunda başkan Recep Biçer’in yaptığı açıklamalar önemlidir. KOBİ’lerin gelişmesi hem onların üretimini ivmelendirecektir. Hem üretimde ve ihracatta yerli katkıyı artıracaktır, hem de büyümeyi olumlu etkileyecektir. Doğaldır ki bu gelişmenin istihdama da olumlu katkısı olacaktır...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar