Ekonomiye Sevgililer Günü dopingi

Sevgililer Günü’nün ekonomisi her geçen yıl katlanarak büyüyor. Başta perakende olmak üzere çok sayıda sektör, satışlarını artırma peşinde. Çiçek, Sevgililer Günü’nün vazgeçilmezi olmayı sürdürürken, teknoloji ürünlerine talep her yıl daha da artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
 
İSTANBUL - Ekonomide 14 Şubat Sevgililer Günü hareketliliği yaşanıyor. Başta perakende olmak üzere çok sayıda sektör, düzenlediği kampanya ile satışlarını artırma peşinde. Bazı sektörler cirolarının çok önemli bir bölümünü bu özel günde gerçekleştirirken, e-ticaret siteleri de Sevgililer Günü ekonomisinden önemli miktarda pay almaya başladı.
 
Kırmızı gül başta olmak üzere Sevgililer Günü’nün vazgeçilmezi olan çiçekler, bu yıl da satıcılarının yüzünü güldürecek. Çiçeğin yanı sıra çikolata tüketiminin artması, kuyumculuk sektörünün ise yıl içerisindeki en büyük satışlarından birini yapması bekleniyor.
 
Her yıl olduğu gibi 2013’te de çok sayıda çiftin, evlilik için 14 Şubat’ı tercih etmesi bekleniyor. Alışveriş merkezlerinde ise kampanyaların etkisiyle hareketlilik hız kazanıyor. Bankacılık sektörü, kredi kartları üzerinden müşterilerine çeşitli avantajlar sunarken, kuyumcular, tekstil firmaları, çikolata satan işyerleri, havayolu şirketleri, beyaz eşya ve kargo firmaları, restoranlar bu özel gün için çeşitli indirimler gerçekleştiriyor, oteller de sevgililere özel programlar düzenliyor.
 
Perakendede yüzde 15 ciro artışı beklentisi
 
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Sevgililer Günü alışverişlerinin, şubat cirolarına hissedilir katkı sağladığını kaydetti. Nane, “Son yıllarda markaların özel günler için geliştirdiği ürün ve hizmetlere yönelik taleplerdeki artış ile alışveriş merkezlerinin 14 Şubat etkinlikleri, satın alma kararı ve tüketici tercihlerinde önem taşıyor. Şubatta geçen yılın aynı dönemine kıyasla tüketici güven endeksindeki artışın, alışveriş motivasyonuna olumlu katkı yapacağını ve cirolarda yaklaşık yüzde 10-15 artış sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.
 
akakce.com kurucu ortağı Koray Karataş, aksesuar, parfüm ve takı hala popülerliğini sürdürse de teknoloji ürünleri satışında önemli artış yaşandığını kaydetti. iPod’un yerini tablet bilgisayarlara bıraktığını belirten Karataş, internet üzerinden satışların yaklaşık yüzde 20’sinin özel günlerde gerçekleştiğini düşündüklerini söyledi.
Çikolatasepeti.com kurucu ortağı Özgür Gür, kişilerin tek bir hediye veya kutu almak yerine bundle ürünleri tercih ettiğini, şubatın ilk yarısı itibariyle satışlarının yüzde 70’inin Sevgililer Günü’ne yönelik olduğunu anlattı.
 
OtelSonDakika Pazarlama Müdürü Gizem Aksakarya da, Sevgililer Günü’nün iş gününe denk gelmesi ile şehir içi romantik otellerde konaklamalı planların arttığını, Boğaz manzaralı, şömineli romantik konseptli odaların tercih edildiğini söyledi. Aksakarya, Sevgililer Günü’nde yüzde 50 artış beklediklerini kaydetti.
 
Kuyumculukta hareketli günler yaşanıyor
 
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, Sevgililer Günü’nün geçen yıla göre daha durgun geçeceğini düşündüğünü, ekonomik durum ve altın fiyatları nedeniyle düşük gramajlı ve düşük bedelli ürünlerin satışının arttığını söyledi. Kameroğlu, “Geçmişte bir kişi bin dolarlık pırlanta alırken şimdi 500-600 dolarlık alıyor” diye konuştu.
 
Wedding World Kuyumcukent
 
AVM Başkanı Kemal Merim, geçen yıl 10-12 Şubat tarihleri arasında AVM’de 2 milyon liranın üzerinde ciro yapıldığını belirterek, “Bu yıl 10-14 Şubat tarihlerinde AVM’yi 20 binin üzerinde kişinin ziyaret edeceğini tahmin ediyoruz, mağazalarımızın da satışlarını 2 katına çıkarmasını hedefliyoruz” dedi.
 
Atasay Mücevherat Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü Elif Arıcan, başta Sevgililer Günü olmak üzere tüm özel günlerde mücevherin hediyeleşme kültüründe kendisine önemli bir yer bulduğunu ifade ederek, bu yıl Sevgililer Günü’ne yönelik Atasay ve Asgold markalarının kampanyalar düzenlediğini, Atasay’ın, 2-14 Şubat tarihleri arasında 750 TL ve üzeri alışverişlerde altın “Sonsuz Aşk” bileziği hediye ettiğini, Asgold Coronet Tektaş’ın ise 2 Şubat-3 Mart tarihleri arasında pırlanta yüzük ve kolyeyi çok uygun fiyatlarla sunduğunu bildirdi.
 
Çiçekçilerin gözü 14 Şubat’ta
 
Türkiye genelinde 81 ilde bin 300 çiçekçi üyesiyle hizmet veren İnterflora Çiçekçileri Derneği Başkanı Recep Gedik, Sevgililer Günü’nde çiçek ve özellikle kırmızı gül talebinin üst düzeyde olduğunu, yoğun talep nedeniyle üreticilerden yüksek rakamlara satın alınmasından dolayı maliyet artışının nihai tüketiciye de yansıdığını söyledi.
Gedik, “Tek kırmızı gül fiyatı 7-10 lira arasında olacak. Mevsim buketleri 40-75 lira ve aranjmanlar 50-100 lira civarında satılacak” dedi. Çiçekçilerin yoğun çalıştığı bu özel günlerde, tüketicilerin çiçek siparişlerini birkaç gün öncesinde vermelerinde fayda olduğunu ifade eden Gedik, özellikle yurtdışına yollanan çiçek siparişlerinin 3-5 gün önce verilmesinin teslimat garantisi açısından önem taşıdığını kaydetti. Türkiye’de İzmir, Antalya ve Yalova başta olmak üzere Mersin, Adana ve Isparta gibi güney bölgelerde de kesme çiçek üretimi olduğunu anlatan Gedik, son yıllarda ithalata olan bağımlılığın düştüğünü, tropik çiçekler dışında hemen hemen her çeşit kesme çiçek talebinin iç üretim sayesinde karşılanabildiğini, kesme çiçek ithalatının en çok Hollanda, Kenya ve Kolombiya’dan yapıldığını bildirdi.