Eksantrik sanat simsarı

Yine “tuhaf” bir karaktere can veren Johnny Depp’e Gwyneth Paltrow ve Ewan McGregor'un eşlik ettiği "Mortdecai" , hem komedi hem de polisiye unsurlar barındırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Komedi ve polisiye türünü harmanlayan “Üçkağıtçı Mortdecai” (Mortdecai), sinemalarımızda bugün vizyona giriyor. Sanatseveri maddi sorunları olan, keyfine düşkün sanat eseri satıcısı Charlie Mortdecai ile tanıştıracak olan film, Hollywood’un sevilen isimlerinin bir araya geldiği eğlenceli bir yapım. Johnny Depp, “Charlie Mortdecai” ile hayat verdiği eksantrik karakterler listesine yeni bir isim daha eklerken, ona önemli rollerde komedide çok sık yer almayan Gwyneth Paltrow, kuşağının en iyi aktörlerinden Ewan McGregor, “Da Vinci Şifresi”nin cani katili Paul Bettany ve Olivia Munn eşlik ediyor. Filmin yönetmeniyse “Görevimiz Tehlike” ile tanınan David Koepp. 

Karanlık bir İngiliz stiline sahip olan Charlie ve yardımcısı Jock Strapp, Kyril Bonfiglioli’nin popüler üçlemesinin karakterleri. Birçok kez P.G Wodehouse’un Jeeves ve Wooster’iyle karşılaştırılan “Mortdecai”- nin filme taşınma süreci, Johnny Deep’in Bonfiglioli’nin eserlerini okuyup hayran olmasıyla başlıyor. Sürece, Depp’in “Gizli Pencere”de beraber çalıştığı başarılı senarist ve yönetmen Koepp de dahil oluyor: “Charlie’yi okuduğum anda onu Johnny’den başkasının canlandırabileceğini düşünmedim. Johnny bu tip aşağılık, korkak ancak sevilen karakterleri canlandırmada çok yetenekli. Son 15-20 senedir bunu kanıtlamış gözüküyor.” Depp’in David Koepp’e gönderdiği senaryo Eric Aronson imzalı. Aronson Londra yakınlarında bir kitapçıda Mortdecai üçlüsünü keşfettiğini belirterek “Kitap adeta P.G Wodehouse ve Raymond Chandler’in kesişme noktası, okuduğum anda kafamda bir ışık yandı” diyor.

Filmin dört yapraklı yoncası 

► Johnny Depp - Charlie Mortdecai 
güzel yemek, güzel içki, güzel kadın ve servetin ona getirdiği tüm bu ayrıcalıkları seven biri. İngiliz gizli servisi MI5 tarafından, kayıp olan Goya eserinin peşine düşmesi için teklif alıyor. Charlie eseri geri getirmesi halinde borçlarının “Kraliçe ve Ülke” tarafından silinmesini umut ediyor. Depp role çalışırken Peter Sellers, Sid James, Bernar Cribbins ve özellikle Terry Thomas’ın “üst sınıf budala” performansından etkilendiğini söylüyor. 

►Gwyneth Paltrow - Johanna
Charlie’nin tatlı karısı Johanna’yı Oscar ödüllü aktrist Gwyneth Paltrow canlandırıyor. Johanna ve Charlie üniversiteden beri beraberler. Johanna çok şık biri ve kesinlikle Charlie’den daha zeki. 

►Paul Bettany - Jock Strapp
 Charlie Mortdecai nereye gitse yardımcısı ve aynı zamanda sağ kolu olan Jock Strapp ona eşlik ediyor. Sadık ve neşeli bir boksör olan Jock hayatını patronunu korumaya adamış durumda. 

►Ewan McGregor Alistair Martland
Charlie’nin üniversiteden arkadaşı olan Alistair Martland’ın hâlâ Johanna’ya hisleri var. Martland İngiliz Gizli Servisi’nde bir memur ve aynı zamanda şiir okuyan, yumuşak kalpli ve Johanna’yı gördüğünde tüm sakinliğini kaybeden tatlı birisi. Goya eserini arama yolculuğunda Charlie’ye yardım etmek için hayatlarına yeniden giriyor.