150 blogger, 150 milyon gezgin

Seyahat trendlerinde büyük değişim var. Sadece gezip görmek değil, deneyim yaşamak öne çıkıyor. Deneyimi en iyi aktaransa hedef kitlesi “seyahat severler” olan “digital influencer”lar. Turizmde bu önemli değişimi göz ardı etmemek gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VOLKAN AKI

Bir süredir sosyal medya ve turizm konusuyla ilgili bir şeyler yazmak istiyordum. Evet Booking.com’un Türkiye’de tedbir kararıyla durdurulmasının bunda etkisi büyük. Ama konunun özü yeni turizm ve seyahat trendlerinin özellikleriyle ilgili… TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) belki konuyu çok iyi anlamamış örgütlerden biri olabilir. Ya da böyle bazı turizmciler var diyebiliriz. Ama anlayan TÜROB (Türkiye Otelciler Birliği) gibi örgütler de var. O yüzden konuyu genellememek gerekiyor. Ayrıca yasaların online dünyaya göre tam olarak hızlı bir şekilde revize edilemediğini de söylemek mümkün… Fakat tüm bunları bırakıp başta da söylediğim gibi olayın özüne geri dönersek, şu bir gerçek ki turizmin seyahat rotası artık online’da ya da sosyal medyayı içine alan dijital dünyada çiziliyor, diyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinde 66 milyon seyahatseverle etkileşim halinde olan bloggerler ve sosyal medya fenomenlerini İstanbul ve Antalya’ya toplayan Infl ow Summit 2017’yi düzenleyen Emre Gelen ve Afşın Avcı ve onlara destek veren kurum olarak TÜROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir ile sohbet etme fırsatı buldum.

Kaç kişiyi etkiliyor?

Emre Gelen, Türkiye’ye davet ettikleri sosyal medya fenomenlerinin her ne kadar 66 milyon etkileşimi var deseler de, bu rakamın doğrudan takipçi sayılarını ifade ettiğini belirtiyor… Blogger, instagramer, yotuber’ların paylaşımları, birbirini etkileyen zinciri düşündüğümüzde etkileşim 150 milyonu bulabiliyor. Emre Gelen, 150 milyonu en sınırlı tahmin ile söylediklerine dikkat çekiyor. Peki acaba Paris’in, Berlin’in ya da Moskova’nın meydanına asılan bir ilanın ne kadar etkisi oluyordur?

TUROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir etkinin online platformlara göre çok düşük olduğunu söylüyor. Nedeni tercihlerdeki köklü değişim aslında… Taşdemir’in ifade ettiği gibi, “İnsanlar artık sadece seyahat etmiyor, deneyim yaşamak istiyor.” Trend böyle olunca aslında yaşadığı deneyimi sosyal medya platformlarında paylaşanlara olan ilgi çok artmış oluyor. O yüzden Türkiye’ye turist akışını hareketlendirmek için yeni yöntemlere geçmek durumundayız. Tersi de tabii doğru, bazı acenteler hoşnut olmasa da Türkiye’den yurt dışına giden Türkler de kuşkusuz farklı bir davranış sergilemiyor.

Tam da ihtiyaç olan dönem

Etkinliğin bugün Türkiye’de yapılış ortamını düşünebiliyor musunuz... Böyle dönemlerde bütün Avrupa’yı ilanla donatsanız turizmde hiçbir hareket olmayabilir. Oysa Türkiye’yi görüp gezen, aslında güvenlik açısından bir problem olmadığını videoları, fotoğrafl arı ile paylaşan “seyahat fenomenleri” turisti ikna etmede daha büyük rol oynayabilir. Böyle bir durum varken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın böyle etkinliklere ilgi göstermemesi, desteklememesi ayrı bir tartışma konusu… Kendileri yapamaz, yapmamalı ama gençlerin ağırlıkta olduğu bu yapıları kullanmak gerekli… Örneğin bu etkinliğe İsviçreli Swiss Board sponsor olmuş… Bugünkü durumu bu şekilde özetleyebiliyoruz. Emre Gelen ile sohbet ederken, İstanbul’un da dünyanın en egzotik destinasyonlarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Sonra özellikle Kapadokya’nın yeri çok farklı. Orada çok fazla deneyim yaşamak mümkün.

Influencer’ların etkisi yüksek

Biraz da sözü Inflow Travel Summit 2017’yi düzenleyenlere verelim. Genç iki girişimci… Zaten bu işleri yeni neslin yapması gerekiyor. Türkiye’nin markaları açısından da bu “influencer”larla bir araya gelmek önemli aslında… Sosyal medyada fenomen olan “influencer’lerı” bir araya getirdiklerini söyleyen Emre Gelen şöyle konuşuyor: “Son birkaç yıldır seyahat alışkanlıklarında önemli değişiklikler oluyor. Artık herkes farklı deneyimler yaşamak istiyor ve tüm bu tecrübeleri anında çok geniş bir kitleyle paylaşıyor. Özellikle bizim katılımcı ve konuşmacılarımızda olduğu gibi, hayatını seyahate ve keşfetmeye adamış kişilerin sosyal medya paylaşımları, tüm dünyada milyonlarca kişinin seyahat davranışlarını belirliyor. Örneğin, bizim etkinliğimizde yer alan 150 yabancı infl uencer, sosyal medya platformları üzerinden tüm dünyada 66 milyon takipçiyle erişim sağlıyor. Bu rakam, dijital dünyanın seyahate etkisini net bir şekilde gösteriyor. Ben bu noktada, Travel Summit gibi etkinliklerin önemli olduğunu ve Türk turizmine önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

Mutlu gezginler önemli

Afşın Avcı ise, etkinliğe 30 ülkeden 150 infl uencer’ın ve Türkiye’den 100 ismin katıldığını belirtiyor, “Follow Me To" konseptli fotoğrafl arıyla ün kazanan Murad Osmann, Dave-Deb Bouskill, Christina Tan, Sean Patrick Byrne, Laurence-Jessica Norah, Alex Tienda, Duygu Şar, Bilgehan Çelik, İdil Tatari, Sezgin Yılmaz ve Facebook Satış Direktörü Erdem Çelik, etkinlikte yer aldı” diyor. Son dönemde tüm dünyanın zor bir dönemden geçtiğini ve yaşananların seyahat tercihlerini büyük ölçüde etkilediğini belirten TÜROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir ise seyahatlerle ilgili biraz önce değindiğim “deneyim” yaşama konusuna dikkat çekiyor. Bu nedenle artık klasik yöntemlerin etkisinin azaldığına işaret eden Taşdemir, “Türkiye’nin tanıtımı için bizler üzerimize düşen tüm sorumlulukları yapmaya gayret ediyoruz, ancak genç kuşakları asıl etkileyen, seyahati hayatının önemli bir parçası haline getirmiş mutlu gezginler oluyor” diyor. Taşdemir, kanunlarımızın ve yönetmeliklerin yenilenmesi gerektiğini vurgularken, pazarlama yöntemlerinin de değişmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir