'Batı Yakası'nın coşkulu hikâyesi

Bu yıl sahnede 60. yılını kutlayan müzikal, 1-18 Mart tarihleri arasında İstanbul’da olacak. Gelin, Broadway sahnesinin bu sevilen yapıtına dair bilgilerimizi tazeleyelim...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Bu sezon İstanbul sahnelerinde müzikal ağırlığı yok. Oscar’ın favori adayı “La La Land”le müzikal hasretini gidermeye çalışan sanatseverler, önümüzdeki ay İstanbul’da ağırlayacağımız dünyaca ünlü Broadway müzikali “Batı Yakası'nın Hikâyesi” ni bekliyorlar. Zorlu PSM’de 1-18 Mart tarihleri arasında yorumlanacak olan müzikalin biletleri satışta. Dilerseniz gelin, yıllar önce İstanbul Devlet Opera Balesi yapımı olarak izlediğimiz “Batı Yakası'nın Hikâyesi”- ne yakından bakalım...

“Batı Yakasının Hikâyesi” ya da orijinal adıyla “West Side Story”, geride 60 yıl bırakmış bir yapıt. İlk olarak 1957’de sahnelenen eser, yapıtlarıyla tüm sanat dallarını daima besleyen William Shakespeare’in “Romeo ve Juliet”in modern bir uyarlaması kabul ediliyor. Arthur Laurents’ın bir dönem bizde de basılan kitabından sahneye taşınan “Batı Yakası'nın Hikâyesi”, tıpkı “Romeo ve Juliet” te olduğu gibi düşman iki ailenin çocukları arasında yaşanan aşk ekseninde gelişiyor.

Müzikali 60 yıldır sahneden indirmeyen faktörlerin başında Stephen Sondheim’ın sözlerini yazdığı; Leonard Bernstein’ın bestelediği şarkıları geliyor. Müzikali daha önce hiç izlememişseniz bile; “Maria”, “Tonight”, “Somewhere”, “America” ve “I Feel Pretty” başta olmak üzere şarkılarına aşina olabilirsiniz. İlk sahnelendiği yıl 732 temsil veren ve tiyatro dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Tony’ye 6 dalda aday olan “Batı Yakası'nın Hikâyesi”nin Porto Rikolu çete Köpekbalıkları ve ABD’li çete Jetler’in New York sokaklarındaki rekabetini coşkuyla yansıtan Jerome Robbins imzalı koreografisi de ödüllü... 1958’de Avrupa sahnelerine gelen eser, 1980 ve 2009’da tekrar Broadway'e konuk oldu ve 1980’de 333, 2009’da ise 748 performans gerçekleştirdi. 2009 versiyonunun toplamda 1 milyondan fazla bilet satarak kırdığı bir rekor da var.

Tabii, Hollywood da bu sevilen müzikale kayıtsız kalmadı, “Batı Yakası'nın Hikâyesi” 1961’de beyazperdeye de taşındı. Jerome Robbins ve Robert Wise’ın yönettikleri yapıt; aralarında “En İyi Film”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” (Rita Moreno) ve “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”nun (George Chakiris) da bulunduğu 10 dalda Oscar aldı.

ASLINDA JAMES DEAN'İ İZLEYECEKTİK

“Batı Yakası’nın Hikâyesi” geride 60 yıl bıraktı. Doğal olarak pek çok anekdot da. İşte bunlardan bazıları:

- Müzikalin uyarlandığı kitabın yazarı Arthur Laurents’in başrol Tony için tercihi James Dean’di. Fakat Dean, 1955’te, müzikalin çalışmaları sürerken yaşamını yitirdi.

- Piyanist André Previn, 1959 yılında müzikalin 8 şarkısını caz formunda yorumladığı bir albüm yaptı.

- Bernstein ve Sondheim tarafından hazırlanan soundtrack, Billboard’un listelerinde 54 hafta boyunca liste başı olarak kaldı. Bu süre, Michael Jackson’un klasiklerinden "Thriller" albümünden fazla!

- Dave Brubeck, Natalie Cole, Aretha Franklin, Phil Collins ve Chick Corea’nın da aralarında bulunduğu müzisyenler, farklı dönemlerde müzikalde yer alan şarkıları yorumladılar.

- Koreograf Robbins, kamera arkasında dansçıların karaktere girebilmeleri için Jetler ve Köpekbalıkları’nın birbirleriyle sosyalleşmelerini yasaklamıştı. Hatta bu amaçla, bir gün çete şiddeti hakkında bir makaleyi ve bir cinayet fotoğrafını dansçıların görebileceği şekilde asıp altına “Bu sizin hayatınız” notunu ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir