Beyazperdenin en yenileri 'Bağımsız Filmler Festivali’ne geliyor

34 ülkeden 146 yönetmenin 126 filminin gösterileceği !f İstanbul, 16-26 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da, 2-5 Mart’ta ise Ankara ve İzmir’de gerçekleştiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş Bankası Maximum Kart’ın ana partnerliğinde ve Mars Sinema Group'un ortaklığında düzenlenecen 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, dünya sinemasının en yeni yapıtlarını İstanbul, Ankara ve İzmir’e getirmeye hazırlanıyor. Toplam 34 ülkeden 146 yönetmenin 126 filminin gösterileceği festival, 16-26 Şubat tarihlerinde İstanbul’da, 2-5 Mart arasında da Ankara ve İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Film gösterimlerinin yanı sıra özellikle müzik ağırlıklı yan etkinlikleriyle dikkat çeken festivalin bu yılki temasıysa “İyileştiren Şeyler.” 16. kez gerçekleştirilen !f İstanbul İstanbul durağında; Cinemaximum’un City’s Nişantaşı, Kanyon, Budak & CKM ve Akasya salonlarında gerçekleştirilirken, Ankara’da Cinemaximum Armada, İzmir’de de Cinemaximum Konak Pier sinemalarında seyircilerle buluşuyor. Festivalin etkinlik mekânlarıysa bomontiada, Babylon ve Alt Sanat.

          

16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’ni bu yıl, “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” dahil 8 dalda Oscar yarışına katılan “Ay Işığı“ açıyor. Barry Jenkins’in ustalık eseri sayılan ”Ay Işığı”; zaman ve mekânla sınırlanamayan bir büyüme hikâyesi anlatıyor. “Brother/ Sister” üçlemesiyle tanınan ödüllü oyun yazarı Tarell Alvin McCraney’nin hayatından otobiyografik izler taşıyan filmin oyuncuları Trevante Rhodes, Ashton Sanders, Alex R. Hibbert ve Naomie Harris.
Her yıl olduğu gibi bu festivalin de en ilgi çekici bölümlerinden biri “Galalar.” Bölüm kapsamında Toronto’dan Venedik’e, Cannes’dan Sundance’e dünyanın önemli festivallerinde ilgi görmüş yapıtlar izleyiciye sunuluyor. Sinemaseverlerin “Galalar”da izleyebileceği filmler şunlar: Ang Lee’den “Billy Lynn’in En Uzun Yürüyüşü”, Kelly Reichardt’tan “Mutlak Kadınlar”, “Richard Linklater”dan “Herkes Biraz İster”, Lone Scherfig’den “Aşkın Çekimi”, Martin Butler’dan “Tanna”, Sarah Adina Smith’ten “Buster’ın Hasta Kalbi”, Rune Denstad’tan “Norveç’e Hoşgeldiniz”, Antonio Campos’tan “Christine”, Kleber Mendonca Filho’dan “Aquarius” ve Rebecca Zlotowski’den “Planetarium”. “Kırmızı Kaplumbağa”, “Okulda Deniz Kazası” ve “Sosis Partisi”yse festivalin bu yılki animasyonları. Sinemaseverler İsveç’te çok satan bir romandan uyarlanan “kendini iyi hisset” filmi “Hayata Rövaşata Çeken Adam”ı ve Reha Erdem’in Venedik’ten Jüri Özel ödülle dönen “Koca Dünya”sını da !f’te izlenebiliyor.! f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin onuncu yılına giren Keş!f Uluslararası Yarışması da yılın ilham veren yönetmenini aramaya devam ediyor. İlk ya da ikinci uzun filmini yönetmiş yönetmenlerin filmlerinin yarıştığı Keş!f bölümünde çeşitli ülkelerden 9 film yarışıyor. Etkinliğin kapanış filmiyse Danny Boyle’un 1996’da çektiği “Trainspotting”in devamı niteliğindeki “T2 Trainspotting.”

            

ÜÇ BÖLÜM ÜÇ FİLM

- OYUNA VAR MISINIZ? Seyirciyi beyazperdede yarattığı alanlarda oynamaya davet eden “Oyun” bölümü bu yıl da ilginç filmleri bir araya getiriyor. David Lynch’in “Elephant Man” klasiğiyle karşılaştırılan, otistik ve oldukça deforme bir bedene sahip Rikard’ın sıcacık hikâyesini konu alan “Dev” de bu bölümün filmlerinden biri.

- AŞKIN DÜNYASI: Festivalin “Aşk & Başka Bi’ Dünya” bölümünde ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsrail, Mısır, Polonya, Suriye ve Türkiye’den toplam 7 film yarışıyor. Bölümde yarışacak filmlerden biri 93 yaşında yeniden âşık olan Alzheimer hastası Blanche’ın öyküsünü anlatan “Doksanlarında Bir Genç Kız.”

- BELGESELSİZ OLMAZ: !f İstanbul’un sanat ve hayatın birbirine karıştığı etkileyici hikâyeleri buluşturduğu “Sanat Hayat İçindir!” bölümü, bu yıl da merakla beklenen belgeselleri bir araya getiriyor. Bölüm; David Lynch’ten Marina Abromovic’e, Maya Angelou’dan Franca Sozzani’ye, farklı disiplinlerden sanatçıların hayatlarına daha yakından bakabilme fırsatı sunuyor. Sinemaseverlere “Eraserhead”, “Twin Peaks”, “Blue Velvet” ve 21. yüzyılın en iyi filmi seçilen “Mulholland Drive” gibi klasikleri armağan eden yönetmenin öyküsünü anlatan “David Lynch: Yaşam Sanatı” bölümün önemli filmlerinden biri.

KÜLT FİLMLER DE VAR

- KORKMAYA HAZIR OLUN: Sinemaseverler festivalin “Karanlık & Köşeli” bölümünde bu sene de gerilmeye hazırlar. Festival ekibi bölüm kapsamında; karanlık ve rahatsız edici yapımlardan senenin en çok konuşulan fantastik ve avangart filmlerine, seyircinin ‘görme biçimleri’ni altüst eden, algının kapılarını sonuna kadar açmayı hedefleyen filmler toplanıyor.

- ÖZLEDİYSENİZ: !f kült bölümündeyse yine klasikler var. Sinemanın geçmişine meraklı filmseverler bu bölümde David Lynch’in ünlü televizyon dizisi “İkiz Tepeler”in 1992 tarihli sinema filmi “İkiz Tepeler: Ateşte Benimle Yürü”yü izleyebiliyorlar.

NOTALARIN BÜYÜLÜ DÜNYASI

- MÜZİKSİZ ASLA: İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde düzenlenen !f music, bu yıl altıncı yaşını kutluyor ve !f İstanbul’un “İyileştiren Şeyler” temasından aldığı ilhamla #ŞifaOlsun mottosuyla yola çıkıyor. Bölüm kapsamında müzik temalı belgeseller ve filmler seyircilere sunuluyor. !f music kapsamında bir dizi atölye de var.

- YARIN NELER OLACAK: Bu yılın yeni bölümlerinden biriyse Samsung ortaklığıyla gerçekleştirilen !f Yarın. Bölümde geleceğin sanat dalları arasında anılmaya başlanan sanal gerçeklik bir sergiyle festivale konuk oluyor.