Bu festivalde sanat uzun, filmler kısa!

Akbank Sanat’ta 10 gün boyunca dünya kısa film sinemasını sanatseverlerle buluşturacak olan 13. Akbank Kısa Film Festivali, gösterimlerin yanı sıra yan etkinlikleriyle de dikkat çeken bir programa sahip.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akbank tarafından bu yıl 13. kez düzenlenen Kısa Film Festivali, Akbank Sanat’ta gelecek hafta başlıyor. Bu yıl 13-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, 10 gün boyunca sadece kısa film gösterimleriyle değil, ülkemizden ve yurt dışından katılımcıları ağırlayacak atölye çalışmaları, söyleşiler ve yarışmalı bölümlerle de sanatseverleri kısa filmin “kısa ama etkili” evrenine davet ediyor.

13. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında bu yıl 52 ülkeden yapılan bin 55 başvuru arasından belirlenen 37 ülkeden 101 film gösteriliyor. Gösterim programının gün gün www.akbanksanat.com adresinden incelenebileceği festivalin bölümleri arasında; “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif” ve “Özel Gösterim” de var. Yılın yeni bölümüyse “Forum.” Bu yıl ilk kez bu başlıkta bir bölüm açan etkinlik kapsamında kısa filmlerin senaryo aşamasında desteklenmesi ve proje geliştirmeye yönelik eğitimler düzenlenmesi hedefleniyor.

Abbas Kiarostami’ye selam

Programında Cannes, Berlin ve Venedik başta olmak üzere dünyanın önemli festivallerine katılan filmlerin yer aldığı 13. Akbank Kısa Film Festivali, sinemanın “Kısadan Uzuna” tüm alanlarına bakıyor. “Kısadan Uzuna” başlıklı bölümde; Tayfun Pirselimoğlu’nun Venedik Film Festivali’nde gösterilen ilk kısa filmi “Dayım” ve ilk uzun metraj filmi “Hiçbiryerde”yi izlemek mümkün. Tayfun Pirselimoğlu, ayrıca, etkinliğin ikinci günü olan 14 Mart’ta saat 18.30’dan itibaren bir söyleşiyle sanatseverlerle buluşuyor.

Hayatını geçen yıl kaybeden ünlü yönetmen Abbas Kiarostami, festivalde sineması mercek altına alınacak isim. Festivalde yönetmenin “10 Derste Sinema” belgeseli gösterilirken, ayrıca sineması üzerine bir de söyleşi gerçekleştiriliyor. 17 Mart Cuma günü saat 18.30’da gerçekleştirilecek söyleşinin konukları Rıza Oylum, Kiarostami’nin yakın dostu görüntü yönetmeni Seifollah Samadian ve Farhad Eivazi. Samadian ayrıca “Belgesel Sinema” bölümüne konuk olup Abbas Kiarostami ile ilgili yaptığı “76 Dakika ve 15 Saniye” belgeselini masterclass sırasında katılımcılarla paylaşıyor. “Abbas Kiarostami ile Martin Scorsese Marakeş ’te” filmi de festivalin “Belgesel Sinema” gösterimlerinden.

Balkan sineması mercek altında

Balkan ülkelerine ayrılan “Özel Gösterim” bölümünde yönetmenler Istvan Kovacs ve Andrei Gruzsniczki’yi ağırlayacak olan 13. Akbank Kısa Film Festivali’nde; uluslararası alanda çalışmalarını sürdüren senaryo koçu ve yapımcı Esther Wouda, genç kurgucu Umut Sakallıoğlu, oyuncu koçu Deniz Erdem, belgeselci ve eğitmen Semra Güzel Korver, sinema ve televizyon makyajı alanında uzmanlaşmış Şerife Aydın Terler ve Sezen Türkyılmaz Çaka atölye çalışmaları gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Kısa Film Festivali'nin Ulusal ve Uluslararası Yarış ma’sında “En İyi Film” seçilecek yapımlar, festivalin ardından “Ödüllü Filmler Üniversitelerde” etkinliğ i kapsamında Türkiye’nin çeş itli üniversitelerinde gösterilecek.

Ayny, İkinci Gözüm