Gözde yönetmenlerden yeniler

Yarattıkları yapıtlar tüm dünyada sinemaseverlerin beğenisini kazanan Gus Van Sant, Kim Ki-Duk ve Oliver Stone’un yeni filmleri, ülkemizde vizyona aynı hafta sonunda giriyor. Bir yerli komedi ve bir Avrupa filmi de yeniler arasında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Sinemanın yönetmen sanatı olduğuna inanlar, bu hafta sonu vizyona girecek yeni filmleri merakla bekliyorlar. Çünkü; sarsıcı hikâyelerin anlatıcısı Gus Van Sant’ın “Sonsuzluk Ormanı”, 2003’te “İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış”la tüm dünyada sinemaseverlerin dikkatini bir anda üstüne çeken; o yıldan beri de zirvedeki isimlerden biri kabul edilen Kim Ki-Duk’un “Ağ”ı ve üç Oscar sahibi Oliver Stone’dan “Snowden” sinemalarımızda bu hafta sonu vizyona giriyor. Alternatif arayanlar ise sevilen yerli komedi örneği “Çalgı Çengi: İkimiz” ya da İngiliz-Çek-Fransız ortak yapımı “Anthropoid”i seyredebiliyor.

Sevginin iyileştirici gücü

Filmografisinde “Milk”, “Fil”, “Gerry”, “Paranoid Park” ve “Can Dostum” gibi klasikleşmiş filmler yer alan senarist-yönetmen Gus Van Sant’ın yeni yapıtı “Sonsuzluk Ormanı”, yaşanılan bir trajediden sonra normal hayatına dönmek isteyen bir adamın öyküsü. Filmde başrolleri Matthew McConaughey, Ken Watanabe ve Naomi Wats yorumluyor. Filmde; Arthur, yaşadığı bir trajedi sonrası, Fuji Dağı’nın derinliklerindeki gizemli bir ormana doğru yola çıkıyor. Girenin bir daha kolay kolay çıkamadığı bu labirentvari orman intihar etmek isteyen insanların da son durağı olarak biliniyor. Derin acılar içindeki Arthur ormana girdikten kısa bir süre sonra Takumi Nakamura isimli yolunu kaybetmiş bir adamla karşılaşıyor ve iki adam bu uçsuz bucaksız ormanda hayatta kalmanın özünü kavrıyorlar.

Öykü de Kim Ki-Duk’tan

Güney Kore doğumlu yönetmen Kim Ki-Duk’un bugüne kadar anlattığı öyküler arasında en siyasilerinden biri olarak nitelendirilen “Ağ” ise teknesinin motoru bozularak Güney Kore’ye sürülen, uzun sorgulamalardan sonra da Kuzey Kore’ye sınırdışı edilen bir balıkçının öyküsü. Önemli rollerini Ryoo Seung-bum, Young- Min Kim ve Lee Won-geun’un yorumladığı filmin öyküsü de “Bire Bir”, “Acı”, “Rüya”, “Zaman”, “Yay”, “Boş Ev”, “Fedakâr Kız” ve tabii ki kendisini dünyaya tanıtan “İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış”la tanınan yönetmenin imzasını taşıyor.

Stone “Snowden”i anlatıyor

“Müfreze”, “JFK”, “Katil Doğanlar”, “Doğum Günü 4 Temmuz” gibi yapımların Oscar sahibi yönetmeni Oliver Stone ise bu kez “Snowden-Dünyanın En Çok Aranan Adamı”nın öyküsünü anlatıyor. Snowden’i “Başlangıç”la tanınan Joseph Gordon-Lewitt’in canlandırdığı, diğer önemli rollerde; Melissa Leo, Zachary Quinto, Jaymes Butler ve Robert Fith’ün yer aldığı filmde öykü şöyle ilerliyor: 2013’te Edward Snowden, NSA’deki işini mümkün olan en sakin biçimde bırakıyor ve gazeteci Glenn Greenwald, Ewen MacAskill ve sinemacı Laura Poitras’la buluşma ayarlayarak ABD hükümetinin devasa boyutlardaki siber denetim programlarını açığa çıkarmak üzere Hong Kong’a uçuyor. Bu uçuş önemli olaylara gebe.

Ve bir Avrupa filmi

Sinemaseverlere bu hafta sunulan yabancı filmler arasında bir ortak yapım da var: “Anthropoid.” Sean Ellis’in yönettiği İngiliz- Çek-Fransız ortak yapımı film, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan bir suikasti beyazperdeye taşıyor. Önemli rollerinde; Cillian Murphy, Jamie Dornan, Harry Lloyd, Toby Jones, Charlotte Le Bon ve Bill Milner’ın yer aldığı “Anthropoid”, tarihi fonda geçen bir gerilim öyküsünden hoşlanacak sinemaseverlere hitap ediyor.
Bu hafta bir yerli komedi de var vizyonda: Sevilen seri “Çalgı Çengi”- nin yeni bölümü “İkimiz”, daha önceki filmleri beğeniyle izleyen seyircilerce merakla bekleniyor.