Klasik tablolar ve antika objeler el değiştirecek

Beyaz Müzayede’nin ilk etabını 26 Şubat’ta gerçekleştireceği mezatta; Fausto Zonaro’dan Halil Paşa’ya ustaların eserleri ve aralarında mücevherlerin de bulunduğu antika objeler satışa sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Beyaz Müzayede, özel koleksiyonlar müzayedesinin beşincisini iki etap halinde düzenlemeye hazırlanıyor. İlk etabı 26 Şubat Pazar, ikincisi ise 5 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek olan 5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’nde ünlü koleksiyoner Geri Benardete’nin 30 yılı aşkın sürede bir araya getirdiği çeşitli eserlerin yanı sıra farklı koleksiyonlardan parçalar da satışa sunuluyor. Etapların ilkinde klasik ve Oryantalist tablolarla antika objeler koleksiyonerlerle buluşurken, ikinci bölümde 280 Osmanlı seramiği yeni sahibini bekliyor. Müzayede bu hafta sonu 13.00’ten, 5 Mart’ta ise 14.00’ten itibaren Maslak’taki Orjin Sanat Merkezi’nde takip edilebiliyor.

Satışın gözdesi Zonaro

5. Beyaz Özel Koleksiyonlar Müzayedesi’nin bu hafta sonu gerçekleştirilecek ilk etabının muhammen bedeli en yüksek eseri bir Fausto Zonaro tablosu. Sanatçının “Üsküdar’dan Sandala Binen Feraceli Cariyeler” tablosu, 400 bin liradan satışa sunuluyor. Sanatçının daha büyük ebatlı bir benzerini Dolmabahçe Sarayı için yaptığı tablonun koleksiyonerlerin ilgisini çekmesi bekleniyor. Müzayedenin ilk bölümünde Zonaro’dan “Süleymaniye Camii Önünde” 225 bin liradan, Nazmi Ziya’dan “Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Külliyesi Önü” 140 bin liradan, yine Nazmi Ziya’dan “Sonbaharda Havuzlu Bahçe” 130 bin liradan satışa sunularak mezatın en pahalı eserlerini oluşturuyorlar.

Ustalardan yapıtlar

Müzayedede yapıtları satışa sunulacak ressamlarımız arasında; Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Namık İsmail, Şehzade II. Abdülmecid, Sami Yetik, Feyhaman Duran, Ayetullah Sümer, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Şevket Dağ, Hasan Vecih Bereketoğlu, Şeref Akdik, Şefik Bursalı, Naci Kalmukoğlu ve İbrahim Safi gibi ustalar yer alıyor. Müzayedede Oryantalist resim koleksiyonerine sunulan eserler arasındaysa Fausto Zonaro, Rudolph Ernst, Fabbio Fabbi, Alfred August Felix Bachman, Karl Kaufmann ve Carlo Bossoli’nin yapıtları var.

Beyaz Müzayede, 26 Şubat’ta değerli tabloların yanı sıra antika objeler ve mücevherler de satıyor.

19. yüzyıl Osmanlı ve Avrupa antika obje ve İslam eserleri arasında; tuğralı gümüşler, tombaklar, Beykoz billur ve opalinler, Yıldız porselenler, Süleymaniye işi mineli sahanlar, Osmanlı Saray işi ve değerli taşlarla bezeli mücevherler, tesbihler ve Osmanlı tekstilleri de yer alıyor. İlk bölümde satışa çıkan antika mücevherler arasında; II. Abdülhamid tarafından dönemin Avusturya Kralı’nın kızına düğün hediyesi olarak verilen, 35 karat elmas ile bezeli, Osmanlı Saray işi “Sallantılı Çiçekli Dal Üzerinde Zümrüd-ü Anka Kuşu” broş da yer alıyor. Broşun muhammen bedeli 80 bin lira.

Mücevherlerin sonrasında muhammen bedel sıralamasında Hüseyin Çelik’ten mercan ikili tespih takımı geliyor. Tesbihler 55 bin liradan meraklısına sunulurken, 19. yüzyıla tarihlenen bir centerpiece 45 bin liradan, çift Dresden porselen vazo ve kapağı 40 bin liradan, Sultan Abdülmecid tuğralı gümüş bozalık 18 bin liradan ve 19. yüzyıl bir tombak ibrik 10 bin liradan alıcı bekliyor.

5. Beyaz Özel Koleksiyonerler Müzayedesi’nin ilk bölümünde satışa sunulacak eserler, 25 Şubat saat 20.00’ye kadar Beyaz Müzayede’nin Nişantaşı’nda Beyaz Space’de öncelenebiliyor. İkinci bölümde yer alan Osmanlı seramik eserlerinin sergilenmesi ise 3 Mart Cuma akşamına kadar devam ediyor.

TOMBAKLAR DA VAR OSMANLI MÜCEVHERLERİ DE

- Osmanlı saray işi sallantılı çiçekli dal üzerine zümrüd-ü anka broşu: 80 bin lira
- Hüseyin Çelik’ten mercan ikili tespih takımı: 55 bin lira
- Zümrüt kolye ve zümrüt broş: 50 bin lira
- 19. yüzyıl centerpiece: 45 bin lira
- Çift Dresden porselen vazo ve kapağı: 40 bin lira
- Sultan Abdülmecid tuğralı gümüş bozalık: 18 bin lira
- 19. yüzyıl tombak ibrik: 10 bin lira
- Fransız çift şamdan: 9 bin 500 lira
- Zonaro’dan “Üsküdar’dan Sandala Binen Feraceli Cariyeler”: 400 bin lira
- Zonaro’dan “Süleymaniye Camii Önünde”: 225 bin lira
- Nazmi Ziya’dan “Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Külliyesi Önü”: 140 bin lira
- Nazmi Ziya’dan “SonbahardaHavuzlu Bahçe”: 130 bin lira
- Nazmi Ziya’dan “Zigetvar Kuşatması”: 100 bin lira
- Mahmut Cuda’dan “Toprak Vazoda Pembe ve Beyaz Güller”: 90 bin lira
- İbrahim Çallı’dan “Portre”: 80 bin lira
- Hikmet Onat’tan “TopkapıSarayı’ndan”: 65 bin lira
- Namık İsmail’den “KarpuzluNatürmort”: 60 bin lira
- Şevket Dağ’dan “Ayasofya”: 60 bin lira
- Şevket Dağ’dan bir başka “Ayasofya”: 60 bin lira
- Hikmet Onat’tan “Cihangir”den: 55 bin lira
- Nazmi Ziya’dan“Yapraklar ve Fatih Camii”: 55 bin lira
- Hoca Ali Rıza’dan “Mehtapta Kayalar ve Yelkenli”: 50 bin lira
- İbrahim Çallı’dan “Cihangir’den”: 50 bin lira
- İbrahim Çallı’dan “Büyükada’da Piknik”:50 bin lira
- Mahmut Cuda’dan “YeşilVazoda Güller”: 45 bin lira
- Halil Paşa’dan “Sahildeki Tekneler”: 30 bin lira
- Rudolph Ernest’ten “Cami Önü”: 25 bin lira
- Feyhaman Duran’dan “Çanakkale Testi ve Portakallar”: 20 bin lira