'Sıradışı' festivale hazır mısınız?

İstanbul Müzik Festivali adım adım yaklaşıyor. Bu yıl 45. yaşını kutlayan festival, “Sıradışı” temasıyla çerçevesini oldukça genişletmiş bir programa sahip. Haydi, 29 Mayıs’ta başlayacak müzik maratonundan 5 “sıradışı” konsere yakından bakalım...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali’nin biletleri satışa sunuldu. Bu yıl, tema olarak “Sıradışı” kavramını belirleyen festival, sınırlarını da epey genişlettiği bir programa sahip. Direktörü Yeşim Gürer Oymak’ın değerlendirmesiyle “Yaratıcı, zorlayıcı, merak uyandıran, uyarıcı, ilginç, etkileyici, çok disiplinli, çok yönlü, yeni deneyimler sunan” bu program, 29 Mayıs-21 Haziran arasında sanatseverlerin odak noktalarından biri olacak. Festival bu yıl 8’i yeni 15 mekâna yayılacak. Klasikleşmiş mekânları Aya İrini, Albert Long Hall, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, İş Sanat, Süreyya Operası, Zorlu PSM ve Avusturya Kültür Ofisi’ne bu yıl Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, bomontiada, Galata Mevlihanesi Bahçesi, Kapalıçarşı, Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Sait Halim Paşa Yalısı ve Sakıp Sabancı Müzesi gibi yeni mekânlar eklenecek. İşte programdan bazı “sıradışı” etkinlikler...

Renklerin sesi var mıdır?

Sanatta son yıllarda yoğunlaşan disiplinler arası etkileşim, festivalde sanatseveri “müziği görmeye, resmi duymaya davet ediyor.” “Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall” konseri, çizgilerin harekete geçtiği, notaların renklere büründüğü “düşsel” bir atmosfer yaratma amacında. İş Sanat’ta 31 Mayıs’ta, TSKB sponsorluğunda dinlenebilecek konserde; piyanist Mikhail Rudy, Kandinsky’nin 1928’de renk, ışık, geometrik şekil ve plastik malzemelerden oluşan bir kompozisyonla sahneye koyduğu Mussorgsky’nin “Bir Sergiden Tablolar” ını yeni bir video uygulamasıyla tekrar hayata geçirecek. Piyanist, ayrıca “Renklerin Sesi” projesiyle Garnier Operası’nın Chagall tarafından yapılmış tavan resmi eskizlerinden oluşan bir animasyon eşliğinde de çalacak.

Kemanın “sıradışı” tınılarıyla

Aslında kaliteli bir müzik her zaman “Sıradışı”dır. Festival programında bu önermemizi destekleyecek konserler de yer alacak. Londra Oda Orkestrası ve 9. Sibelius Yarışması birincisi kemancı Alina Pogostkina’nın yorumuyla baştan sona Beethoven eserlerine adanmış bir program, 1 Haziran’da, Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde müzikseverle buluşacak. Vivaldi’yle İtalya turu Soqquadro Italiano, müzik türleri arasındaki sınırı görünmez hâle getirip buna dans ve teatral öğeleri de ekleyerek disiplinlerarası etkinlikleriyle dikkat geçen bir topluluk. Soqquadro Italiano, Vivaldi’nin müziklerine adanan yeni projeleri “La Stravaganza”yla festivale katılacak. Bell Holding ve Organik Holding gösteri eşsponsorluğunda, 5 Haziran’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde yer alacak gösteride, Prato Şehri Oda Orkestrası, Soqquadro Italiano’yla birlikte çalacak. İtalya’nın çeşitli şehirlerinden görseller eşliğinde Vivaldi dinleyeceğimiz projede, Claudio Borgianni direktörlüğündeki topluluk, şancı Vincenzo Capezzuto’ya eşlik edecek.

“Mozart’tan Ellington’a” bir köprü

Aya İrini'de 12 Haziran’da dinlenebilecek “Mozart’tan Ellington”a başlıklı konserdeyse müzikal sınırları keşfetme aşkıyla bir araya gelen genç virtüöz müzisyenlerden oluşan Geneva Camerata ve şefi David Greilsammer, yenilikçi piyanist Yaron Herman’la güçlerini birleştirecek. Projenin temel çıkış noktası “Müzik tarzları arasında köprüler kurmak!”

TEKFEN FİLARMONİ’DEN 25. YAŞ KONSERİ

Festivalde, 25. yılını kutlayan Tekfen Filarmoni Orkestrası da bir konser gerçekleştirecek. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, 18 Haziran’da, Tekfen Vakfı gösteri sponsorluğunda düzenlenecek konserde orkestrayı Aziz Shokhakimov yönetecek. Konserin solistleriyse Güney Afrikalı lirik soprano Pumeza Matshikiza ve 2016 Hugo Wolf Akademisi Şan Yarışması birincisi tenor İlker Arcayürek. Gecenin repertuarındaysa; “Sihirli Flüt”, “Aşk İksiri”, “La Boheme”, “La Traviata”, “Turandot”, “Rusalka”, “Mefistoteles”, “Ölü Şehir” ve “La Wally” operalarından düetler ve aryalar yer alacak. Günümüzün öne çıkan seslerinden biri olan Pumeza Matshikiza, Stuttgart Devlet Operası solist sanatçısı. Matshikiza geçtiğimiz sezonlarda Mimì (La Bohème), Micaela (Carmen), Susanna (Figaro’nun Düğünü), Zerlina (Don Giovanni) ve Pamina (Sihirli Flüt) gibi rollerde sahneye çıktı. Sanatçı, 2014 ve 2016’da çıkardığı albümlerde opera repertuvarının vazgeçilmezlerinden Afrika ezgilerine kadar geniş bir yelpazeye uzandı.