Ustalardan portre ve otoportreler satılıyor

Artam Antik A.Ş.’nin 11 Mart’ta düzenleyeceği müzayedede ünlü portreler ve önemli ressamlarımızın kendilerini resmettiği eserler alıcı bekleyecek. Mezatta çağdaş tablolar ile cam, seramik ve porselen objeler de var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Artam Antik A.Ş. bu hafta sonu 20. yüzyıl çağdaş resim sanatımızın usta isimlerinden eserlerin yer alacağı bir müzayede gerçekleştiriyor. Antik Palace’da, 11 Mart Cumartesi günü saat 15.00’ten itibaren takip edilebilecek olan müzayedede 209 lot eser koleksiyonere sunuluyor. En pahalı parçaların 500'er bin lirayla bir Mahmut Cuda ve bir Fahrelnissa Zeid yapıtı olduğu müzayedede, ünlü ressamlarımızın otoportlerinden örnekler ve bazı bilinen portreleri de alıcı bekliyor.

Müzayedenin muhammen bedeli en yüksek eserlerinden biri Mahmud Cuda’nın “Sara” tablosu. İlk kez müzayedede satışa sunulacak eser, aslında ressamın 1929’da yaptığı üç nü tablodan biri. Fakat bugün üzerinde pembe bir elbise var. Elbisenin öyküsü Prof. Dr. Kıymet Giray şöyle anlatıyor: “Mahmud Cuda’nın ‘Sara’ üzerinde bulunan pembe elbise, Cuda’nın, 1931 yılında yaşamını birleştirdiği eşi Nazıma Hanım’ın akademi balosunda giydiği elbisedir. Cuda, bu nü resmine, çok sevdiği eşiyle ilk karşılaşmasında üzerinde gördüğü, kolları, yakası ve etekleri volanlı pembe elbiseyi 1932 yılında giydirir. Portre özellikleriyle Cuda’nın çok özgün ve etkili yapıtları arasında önemli bir yere sahip.” Eser, 500 bin lira başlangıç fiyatıyla koleksiyonerlere sunuluyor. Koleksiyonerlerin ilgisine sunulan bir başka önemli tablo ise Fahrelnissa Zeid’in “Dina Vierny” adlı çalışması. Zeid, 500 bin lira muhammen bedelle satışa sunulacak eserinde Parisli ünlü galerici Dina Vierny’yi resmediyor. Artam Antik A.Ş.’nin 295. müzayedesinde pek çok ünlü ressamımızın kendilerini resmettikleri çalışmalarını da bulmak mümkün. Şevket Dağ, Hale Asaf, Feyhaman Duran, Edip Hakkı Köseoğlu, Ziya Keseroğlu, Şeref Akdik, Eşref Üren, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Burhan Uygur, Taner Ceylan ve Erol Akyavaş’ın otoportreleri, mezatta yeni sahibini bekleyen eserler arasında yer alıyor. Müzayedenin portreler ve otoportler dışında öne çıkan diğer eserleri arasında; Nejad Melih Devrim’in “Çin Bulutları”, Erol Akyavaş’In “Zaman Her Şeyi Siler”i, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Boğaz” konulu soyut çalışması, Burhan Doğançay’dan “Kurdeleler”i, Nurullah Berk’in “Balıkçılar”ı ve Orhan Peker’in “At” konulu eseri de var.

Resim ağırlıklı müzayedede; Alev Ebüzziya’nın seramik bir yapıtı, Li Lihong’un porselen “Apple”ları, İlker Yaman’ın camdan “Boks Eldiveni” ve Ufuk Akbey’in cam çalışmaları da var.

KOLEKSİYONERİN GÖZÜ BU TABLOLARIN ÜZERİNDE

- Mahmud Cuda’dan “Sara”: 500 bin lira
- Fahrelnissa Zeid’ten “Dina Vierny”: 500 bin lira
- Taner Ceylan’dan “Self Portrait as Cinderella”: 350 bin lira
- Nejad Melih Devrim’den “Çin Bulutları”: 250 bin lira
- Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan “Soyut Boğaziçi”: 250 bin lira
- Hale Asaf’tan “Otoportre”: 250 bin lira
- Orhan Peker’den “At Başı”: 200 bin lira
- Burhan Doğançay’dan “Malcolm X and Ribbons”: 150 bin lira
- Burhan Doğançay’dan “Thunder Bolt”: 110 bin lira
- Erol Akyavaş’tan “Zaman Her Şeyi Siler”: 100 bin lira
- Burhan Doğançay’dan “Musclemania”: 100 bin lira
- Kemal Önsoy’dan “Ağaç”: 90 bin lira
- Azade Köker’den “Orman”: 90 bin lira
- Kemal Önsoy’dan “Untitled”: 80 bin lira
- Alev Ebuzziya’dan “Untitled”: 80 bin lira
- Erol Akyavaş’tan “Güzergah”: 80 bin lira
- Nurullah Berk’ten “Balıkçılar”: 80 bin lira
- Ergin İnan’dan “Soyut Kompozisyon”: 70 bin lira
- Neş’e Erdok’tan “Koltukta Dinlenme”: 60 bin lira
- Nuri İyem’den “Köylü Kızı”: 60 bin lira
- Ömer Uluç’tan “Kibele”: 60 bin lira
- Şevket Dağ’dan “Otoportre”: 40 bin lira
- Feyhaman Duran’dan “Otoportre”: 30 bin lira