Elektriğe dev yatırım

Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre dünyada 2040 yılına kadar elektrik sektörüne 20,8 trilyon dolar yatırım gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünyada 2040 yılına kadar elektrik sektörü yönelik 20,8 trilyon dolar yatırım yapılacak. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) "2014 Dünya Enerji Görünümü Raporu"ndan derlenilen bilgilere göre, küresel elektrik talebi 2040'a kadar her yıl yüzde 2,1 artacak. Elektrik, petrol ve doğalgaz gibi enerji çeşitleri içinde talebi en fazla artan kaynak olarak yerini koruyacak. 

Raporda yer alan yeni politika senaryolarına göre, dünya genelinde 2040 yılına kadar elektrik sektörüne yapılacak yatırım 20,8 trilyon doları bulacak. Elektrik sektöründe en fazla yatırım ise yenilenebilir enerji alanında gerçekleşecek. 

Bu dönemde, rüzgar, hidroelektrik, güneş gibi 'yeşil enerji' kaynaklarına yapılacak yatırım miktarı toplamda 7,8 trilyon doları bulacak. Yenilenebilir kaynaklar içinde en fazla yatırım ise rüzgar enerjisi alanında gerçekleşecek. Söz konusu dönemde rüzgar enerjisi için 2,5 trilyon dolar harcanacak. Rüzgarı, 1,9 trilyon dolarla hidroelektrik santraller, 1,7 trilyon dolarla da güneş enerjisi sistemleri takip edecek. Kömürden elektrik üretimi alanında ise 1,4 trilyon dolarlık yatırım yapılacak. 

Söz konusu dönemde yatırım harcamalarının yaklaşık yüzde 60'ı yeni santral inşası ve mevcut santrallerin iyileştirilmesi için kullanılacak. Ayrıca iletim ve dağıtım altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması için 8,7 trilyon dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. 

Bu dönemde Çin, elektrik yatırımlarında ilk sırada yer alacak. Çin, elektrik yatırımları için yıllık 160 milyar dolar harcayacak. Böylece Çin'in, 2040'a kadar bu alanda yaptığı yatırım tutarı 4,2 trilyon doları bulacak. Elektrik yatırımlarında Çin'i 3 trilyon dolarla AB, 2,5 trilyon dolarla ABD izleyecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir