Elektrik, düğün, İzmir…

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Bu üç şey nasıl oldu da bir araya geldi demeyin… Dün internet sitelerine renkli bir haber düştü… “Kırıkkale’de bir düğün salonunu kiralayarak evliliğe adım atan Sıdıka ve Enes Albayın eğlencesi elektrik kesintisiyle yarıda kaldı”… Haberin ilginç kısmı bundan sonra başlıyor. Düğün salonunun jeneratörü çalışmıyor. Salonda ne göz gözü görüyor ne de eğlence için müzik sistemi çalıyor. Ama Anadolu insanının zekası 4 saatlik elektrik kesintisine çözüm buluyor ve salona sokulan bir otomobil ile kriz çözülüyor. Farlar salonu aydınlatıyor. Eğlence ise arabanın teybinden yayılan müzikle kaldığı yerden başlıyor. 

Düğün deyip geçmeyin… Dünya altın piyasasında fiyatları bile bol altın takılan Hindistan düğünleri etkiliyor. Eğlencesi, çiçeği, arabası, damatlığı, gelinliği derken, başlı başına bir sektör. Malum, yaz günleri başladı, düğün sezonu da açıldı. Düğün masrafl arında önemli bir kalem tutan gelinlik ise evleneceklerin üzerine en çok konuştukları şey. Türkiye için ise önemli bir gelir kapısı. Hatırlayacağımız gibi bu yıl Ocak ayının sonunda İzmir’de düzenlenen IF Wedding Fashion İzmir-Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı 9’uncu yılını devirdi. Bugüne kadar geçen süreçte fuar önemli bir anlam kazandı. Son fuara 174 firma katıldı. Katılımcı firmaların 17’si yabancıydı. Fuara Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İskoçya, İsveç, İtalya, Kosova, Yunanistan’dan alım heyetleri geldi. Ortadoğu ülkelerinin Afrika’nın gelinleri için ziyaretçiler, alım yaptı. Atıl Kutoğlu gibi birçok ünlü isimin yaptığı defileleri saymayalım. 

Rakamlara gelince. Türkiye’de üretilen her 4 gelinlik ve abiyenin 3’ü İzmir’de üretiliyor. Yani kent bu alandaki üretimin yüzde 75’lik kısmını tek başına karşılıyor. Gelinlik işin içine tasarım da girince katma değeri çok yüksek bir iş. Örnek mi? 300 tişört satsanız bir gelinlikten elde edeceğiniz karı sağlıyorsunuz. Hazırgiyimde kilogramda 24 dolar olan fiyat ortalaması gelinlikte 100 dolar. Bir önceki yıl sektör fuarın da etkisiyle 300 milyon dolar civarında bir büyüklüğe ulaşıyor. Artık İstanbullu firmalar bile ‘gelinlik’ deyince İzmir’i tercih ediyor. 

Tüm ömür boyunca beklenen mutluluğun basit bir elektrik kesintisiyle heba edilmesi elbette yaratıcı çözüm bulunmasını sağlıyor. Tıpkı İzmir’in bir dönem yükselen, sonra yoğun iflaslarla kötü günler yaşayıp yok olmakla yüz yüze kalan ‘nakış’ alanındaki tekstil deneyimini, gelinliğe taşıması gibi…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar