Elektronik sektöründen ihracat atağı

Elektrik-elektronik sektörü 4 ayda 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nden (TET) yapılan açıklamaya göre, elektrik-elektronik sektörü, nisan ayındaki başarılı performansıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatını yüzde 18.5 artırdı ve 1 milyar 107 milyon dolarlık ihracata imza attı. 

Bu dönemde en fazla ihracat İngiltere, Almanya ve Irak'a yapılırken bu ülkeleri Fransa, Türkmenistan, Cezayir, İspanya, İtalya, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan takip etti. Cezayir yüzde 100 ihracat artışıyla dikkat çekerken, Avrupa önemini korudu. 

Beyaz eşya 310 milyon dolar, tüketici elektroniği 276 milyon dolar, kablo 193 milyon dolar ve elektrik elektronik üretim ve dağıtım ekipmanları ise 328 milyon dolar ile sektör ihracatından pay aldı. 

Ocak - nisan dönemindeki elektrik-elektronik sektörü ihracatı ise 4 milyar 54 milyon dolara yükseldi. Yıl geneline bakıldığında da en fazla ihracat yapılan ülkelerin başında yine İngiltere, Almanya ve Irak geldi. Fransa, Türkmenistan, İtalya, Rusya, İspanya, Cezayir ve Azerbaycan-Nahcivan en fazla ihracat yapılan diğer ülkeler olarak sıralandı. Dört aylık sürede de ihracat dağılımı Avrupa ülkelerinde ağırlık kazanırken İsviçre, İrlanda, Ürdün gibi farklı coğrafyalarda yüksek ihracat artışının yaşandığı görüldü.   

'İhracat çeşitliliği devam edecek'

Açıklamada görüşlerine yer verilen TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu da ihracat rakamlarına ilişkin şunları kaydetti: 

"Avrupa ülkelerinde ekonomik iyileşme etkisini sürdürüyor. Nisan ayı ihracat rakamlarımız da bu ülkelere ihracatımızın arttığını net olarak ortaya koyuyor. İhracat artışının yaşandığı diğer bölgeler ise Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler. Avrupa standartlarında üretim kalitemiz ve ürün çeşitliliğimizle ihracatımızı yeni pazarlarla çeşitlendirmeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir