Riskli bir hafta

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

 

Son aylarda Türkiye'de ekonomi büyük çalkantılar içinde. Bugün başlayan haftada ekonomide 2 farklı ve önemli risk var.
1) Dolar fiyatı 1.96 TL'den aşağıya mı inecek, yukarıya mı çıkacak?
2) Mısır'daki Türk yatırımları ne olacak? Mısır ile ticari ilişkileri olanlar ne yapacak?
Mısır olaylarından başlayalım.
Mısır'da "Bahar Devrimi" yaşanmadan önce,  ülkeyi istikrarlı, gelişmekte olan bir ülke olarak değerlendiren bazı yatırımcılarımız, Mısır'ın ABD  pazarına kolaylıkla ulaşma avantajının ve de ucuz işçiliğin cazibesine kapılarak  Mısır'da önemli yatırımlar yaptı.
Açıklanamalara göre Mısır'da Türk girişimcilerin 2 milyar doların üzerinde yatırımı var. Mısır'a 250 Türk firması yılda 4 milyar dolara yaklaşan ihracat yapıyor.
Suriye'deki kargaşa nedeniyle Mısır, Türk ihracatyçılarının Ro-Ro ulaşım ülkesi oldu. Düzenli Ro-Ro seferleri yapılıyor.
Mısır'daki karşıklıklar ne kadar sürecek? Karışıklıklar Türk yatırımlarını nasıl etkileyecek?
Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Mısır'da yaşanan askeri darbenin, bu ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarını etkilemesinden endişe duyulduğunu  söylemiş.
Mısır'da 150 milyon dolara yaklaşan 2 tekstil yatırımı bulunan Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümmet Eroğlu, Mısır'daki gelişmelere ilişkin "Kaygılıyız, en tedirgin günleri yaşıyoruz. 15 gün kadar önce oradaydım. Toplam 4 bin 500 çalışanımız var. 175'i Türkiye'den" demiş. Mısır'daki cirolarının 80 milyon dolar olduğunu belirterek, üretimlerini, ABD ve Avrupa'ya ihraç ettiklerini, Türkiye'deki Colins mağazalarında da satışa sunduklarını anlatmış. 
Belirsizlik, istikrarsızlık, Mısır'ın ekonomik bakımdan Türk girişimcileri için uzun dönemde riskli bir ülke konumunda olacağını ortaya koyuyor
Gelelim doların fiyatına ve faiz oranına. Merkez Bankası'nın tanzim satışına rağmen dolar fiyatı tırmanıyor. Merkez Bankası'nın faizi sabit tutma kararına rağmen, piyasa faizi (ikinci el bono faizi) yüzde 9'lara yaklaştı.
Bugünden sonra piyasa iki olayı gözleyecek:
-Merkez Bankası  faize dokunmadan döviz fiyatının kendiliğinden gerilemesini mi bekleyecek yoksa ek tedbirler mi alacak?
-Dolar pazartesiden itibaren kaça satılmaya başlayacak?
Ekonomide belirsizlik kadar kötü bir şey yoktur. Belirsizlikte insanlar önlerini göremediğinden ekonomi çarkı yavaşlar, hatta durur.
Türkiye büyük ölçüde dış olayların rüzgarı ile, bir ölçüde de Gezi Parkı olaylarının etkisinde bir belirsizlik dönemine girdi. 
Bu dönemden bir an önce çıkmaz isek, ekonomide kalan aylar ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018