Enerji için 3 yılda 181.3 milyar dolar ödeyeceğiz

Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan tahminlere göre Türkiye 3 yılda enerji için toplam 181.3 milyar dolar ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Orta Vadeli Program'a (OVP) göre 2015 yılı sonunda 57.3 milyar dolar olacağı tahmin edilen enerji ithalatının, büyüme performansı ve petrol fiyatlarındaki beklentilere göre dönem sonunda 63.9 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye, bu yıl sonuna kadar enerji ithalatı için toplam 56.2 milyar dolar harcayacak. Böylece Türkiye, 3 yılda enerji için toplam 181.3 milyar dolar ödeyecek. 2015- 2017 yıllarını kapsayan OVP’den derlenen verilere göre, küresel ekonomideki zayıf görünümün enerji ve endüstriyel metal fiyatlarında gerilemeye neden olduğu belirtildi. 2013 yılında ortalama Brent petrol varil fiyatı 109.4 dolar olarak gerçekleşirken, 2014 yılının ilk çeyreğinden itibaren artan jeopolitik risklere rağmen, zayıf talep ve arz yönlü gelişmeler nedeniyle petrol fiyatı düştü. Orta vadede bu eğilimin sürmesi beklenirken, jeopolitik belirsizliklerin geçici fiyat artışına yol açabileceği vurgulandı. 

OVP’ye göre, Türkiye, bu yıl sonuna kadar enerji ithalatı için toplam 56.2 milyar dolar harcayacak. 2015 sonunda 57.3 milyar dolar olacağı tahmin edilen enerji ithalatının, büyüme performansı ve petrol fiyatlarındaki beklentilere paralel dönem sonunda 63.9 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 

Gelecek yıl 57.3 milyar dolar, 2016’da ise 60.1 milyar dolarlık enerji ithal edilecek. Böylece Türkiye, gelecek 3 yılda enerji için toplam 181.3 milyar dolar ödeyecek. 

Petrol-doğalgaz aramaları hızlanacak 

Plana göre ekonominin enerji yoğunluğunu azaltmak üzere verimliliğe yönelik özel tedbirler alınacak. Yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hızlandırılacak, linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetleri azami seviyeye çıkarılacak. Kaya gazı ve diğer yeni teknolojilere yönelik kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütülecek. KİT’ler, teknolojik altyapılarını ve Ar-Ge faaliyetlerini geliştirerek katma değeri yüksek ürünlere odaklanacak, yerli enerji kaynaklarından faydalanacak ve ihracata yönelik yeni fırsatları değerlendirecek. Maden, enerji hammaddeleri, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji yatırımları için ayrılan kaynaklar artırılarak enerjide dışa bağımlılık azaltılacak. Programa göre, brent tipi ham petrol fiyatları da gelecek yıl 101.9 dolar, 2016’da 100.4 dolar ve 2017’de 98.8 dolar olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir