Enerji şirketlerine Bosna'da yatırım fırsatı

Bosna Hersek Federasyonu Bakanı Trhulj, haziran ayında HES'lerin yapımı için ihaleye çıkacaklarını, Türk şirketlerinin de ihalelere katılabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bosna Hersek Federasyonu Enerji, Sanayi ve Maden Bakanı Erdal Trhulj, haziran ayında HES'lerin yapımı için ihaleye çıkacaklarını, Türk şirketlerinin de ihalelere katılabileceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trhulj ile bakanlıkta görüştü.

Yıldız, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülke arasında enerjiyle alakalı gelişmeleri enine boyuna değerlendirdiklerini söyledi.

Özellikle yenilenebilir enerji kay ve made ilgili yapılabilecek işbirlikleri olduğunu belirten Yıldız, Bosna Hersek'in elektrik piyasasının serbestleşmesine yönelik çalışmaları olduğuna değindi. Bu konularda Türkiye'nin yapabileceği katkıları konuştuklarını anlatan Yıldız, ayrıca TEMSAN'la yüksek gerilim kesicilerle ilgili işbirliği konularını ele aldıklarını ifade etti.

Trhulj da Türkiye'nin enerji sektöründeki deneyimlerinden faydalanmak istediklerini belirtti.

Bosna Hersek'te elektrik enerjisi üretiminde büyük potansiyel olduğunu ve bir reform sürecinde bulunduklarını ifade eden Trhulj, özellikle sektörün serbestleşmesinde Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmayı amaçladıkları söyledi.

Trhulj, bir soru üzerine, Bosna Hersek'te elektrik enerjisi ticaretinin 2009'da, elektrik dağıtımının da bu yılın ocak ayından özel sektöre açıldığını dile getirdi.

Enerji sektöründeki kamu şirketlerini özelleştirmeyeceklerini ifade eden Trhulj, aynı zamanda enerji üretim kaynaklarını özel sektöre açacaklarını belirtti.

Trhulj, yaklaşık 1300 megavatlık HES'lerin inşasını özel sektöre yönelik olarak ihaleye açacaklarını, 1000 megavatlık HES'leri ise kamu şirketlerinin yapmasını amaçladıklarını bildirdi.

Trhulj, haziran ayında HES'lerin yapımı için ihaleye çıkacaklarını, Türk şirketlerinin de ihalelere katılabileceğini söyledi.