'Enerji tüketiminde yüzde 72 dışa bağımlıyız'

Türkiye'nin enerji tüketiminde yüzde 72 dışa bağımlı olduğunu söyleyen TBB Başkanı Feyzioğlu, "Bu bağımlılık cari açığın başlıca sebebidir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yerli ve yenilenebilir kaynaklar bakımından son derece zengin olan Türkiye'nin, enerjide kurulu gücünün önemli bir kısmını kullanmadığını söyledi. 

Feyzioğlu, TBB tarafından TMMOB ve bağlı meslek odalarının katılımı ile düzenlenen "Enerji ve Hukuk Sempozyumu"nun sonuç bildirgesinin açıklandığı basın toplantısında, Türkiye'nin enerji tüketiminde yüzde 72 dışa bağımlı olduğunu belirtti. 

"Avrupa ortalamasının iki misli enerji tüketiyoruz"

"Bu bağımlılık cari açığın başlıca sebebidir. İthalat yapılan ülkelerin ve enerji kaynağının çeşitli olmaması, enerji güvenliğimizi tehdit etmektedir" diyen Feyzioğlu, enerjide dışa bağımlılığın, Türkiye'nin milli menfaatleri üstün tutan bir dış politika yürütme gücünü de kırdığını savundu. 

Enerji verimliliğinin önemine dikkati çeken Feyzioğlu, "Türkiye, enerjide kurulu gücünün halen önemli bir kısmını kullanmamaktadır. Türkiye, enerjiyi fevkalade verimsiz kullanmaktadır. Bir birim mal ve hizmet üretmek için, Avrupa ortalamasının iki misli enerji tüketmektedir" ifadesini kullandı. 

Feyzioğlu, "Enerji ve Hukuk Sempozyumu'nda yetkin uzmanların yalın bir biçimde ortaya koyduğu şekliyle Türkiye, yerli ve özellikle yenilenebilir kaynaklar bakımından son derece zengindir" dedi. 

Çözümün, ekosistemi gözeterek, iş güvenliğini sağlayarak, teknoloji üreterek ve hukukun üstünlüğünü ve adalet anlayışını tüm enerji faaliyetlerinin merkezine oturtmaktan geçtiğini ifade eden Feyzioğlu, yerli ve yenilenebilir kaynakların daha fazla devreye alınması gerektiğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir