Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği kuruldu

Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu alanında yeni bir sivil toplum örgütü kuruldu. Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği'nin (ETADER) ilk başkanı Zafer Yavuztürk oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ve dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan enerji ve ısı tasarrufu alanında önemli bir adım daha atıldı. Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) faaliyete geçti. Hizmet kapsamını “Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırmak ve bu amaçla kamu yararına etkinlik göstermek” olarak tarif eden ETADER’in ilk dönemsel başkanlığına Zafer Yavuztürk seçildi.

ETADER’in, tüm insanlığın ve canlıların ortak kullanım alanı olan dünyamızdaki doğal kaynakların daha verimli kullanılması ve bu bilincin yaygınlaştırılması hedefini temel yol haritası olarak belirlediğini ifade eden Yavuztürk, şunları söyledi:

“Biz ETADER kurucularını bir enerji ve ısı tasarrufu derneği kurmaya teşvik eden neden hiç de karmaşık değil. Dünyamızın kaynakları tükeniyor. Bu yadsınamaz bir gerçek… Araştırmalara göre, Türkiye’nin enerji yoğunluğu OECD ülkeleri ortalamasının iki katı. Yani bir dolarlık mal veya hizmet üretmek için Türkiye’de OECD ülkelerinde kullanılan enerji miktarının iki katı enerji kullanılıyor. ABD’de 1970’li yıllarda alınan tasarruf tedbirleri ve enerji teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde ülkede enerji yoğunluğunun düzenli olarak düştüğü ve enerji verimliliğinin de devamlı olarak arttığı belirlenmiş. Türkiye’nin enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla ABD örneğinde de görüldüğü gibi en büyük enerji kaynağı tasarruftur. Üstelik bu kaynak sürekli ve çevre dostudur. Bu nedenle Türkiye’nin ve bizlerin çocuklarının geleceğini güvenle kurabilmek için enerji ve ısı tasarrufu yapmaktan başka bir çaremiz yok.”

Genel Sekreterliği’ni Nurşen Eren’in üstlendiği ETADER’in dernek merkezinde yapılan ilk yönetim kurulu toplantısında yönetim kurulu üyeleri şu firmalardan oluştu: 

ALNA Sayaç Sistemleri
BRUNATA Enerji Sistemleri
DAF Enerji
DANFOSS Grup
ENERSİS Enerji Sistemleri 
ista Enerji Hizmetleri
QUNDIS Enerji
TECHEM Enerji Hizmetleri
TERMOSAR Isı Sistemleri 

Bu konularda ilginizi çekebilir