Enflasyon otel maliyetlerini artırdı

AKTOB Araştırma Birimi, " Otellerdeki maliyet yükselişleri ise yüzde 9,2 oldu" olarak açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Araştırma Birimi verilerine göre, son bir yılda otellerdeki maliyet yükselişleri yüzde 9,2 oldu.

AKTOB Araştırma Birimi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerine göre son bir yılda Türkiye genelinde fiyat artışlarının turizm sektörü ve otellerdeki maliyet yükselişlerine etkisini değerlendirdi.

Araştırma biriminden yapılan yazılı açıklamada, TÜİK verilerine göre son bir yılda fiyat artışlarının yüzde 7,6 olarak gerçekleştiği belirtilerek, "AKTOB Araştırma Birimi bulgularına göre, aynı dönemde otellerdeki maliyet yükselişleri ise yüzde 9,2 oldu" denildi.

Yiyecek ve içecek grubundaki maliyet atışlarının yüzde 10 dolayında gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Otellerde yaşanan maliyet artışlarının en yüksek olduğu bölüm, yüzde 33 ile meyve sebze olurken; onu, yüzde 14 ile bakliyat-un grubu ve yüzde 12 ile temizlik malzemeleri izledi. Otellerde kullanılan 125 temel malzemenin 90 adedinde maliyet artışları meydana geldi. Bu grupta 47 adet malzemenin maliyet artışı, enflasyonun üzerine çıktı. Diğer yandan otellerde 8 adet malzemede maliyet düşüşü oldu. 27 malzemenin toplam maliyetlerinde ise bir değişim olmadı."