Engelli araçlarında ÖTV indirimi uygulanacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen tasarıyla ihdas edilen yeni maddeye göre, tekerlekli sandalye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için de ÖTV indirimi yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor. Tasarıya göre, tekerlekli sandalye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için de ÖTV indirimi uygulanacak. 

Görüşmelerde tasarıya eklenen yeni maddeye göre, tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için ÖTV indirimi yapılacak. Söz konusu engelli kişiler tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunluluğunu sağlık raporu ile belgeleyecekler.  

Önergenin gerekçesinde, tekerlekli sandalye ya da sedye ile yolculuk yapmak durumunda olan engelliler için kullanılan araçların yüksek tavanlı olarak tercih edildiğini, bu nedenle minibüs tipi gibi yüksek tavanlı araçlar için ÖTV indirimi yapılmasının amaçlandığı belirtildi. 

Muhalefet, kaynağın İşsizlik Sigortası Fonu olmasına karşı

Tasarının, korumalı iş yerlerinde çalışan engellilerin işsizlik sigortası işveren payının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmasına ilişkin maddesinde, muhalefet milletvekilleri, kaynağın İşsizlik Sigortası Fonu olmasına karşı çıktı. 

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, engellilerin lehine alınacak her türlü düzenlemeye destek vereceklerini, ancak bu maddede, kaynağın işsizlik fonu olmasına karşı çıktıklarını ifade etti. 

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, söz konusu kaynağı, işsizlik fonu yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanması gerektiğini, aksi halde fonun amacı dışında kullanılmış olacağını söyledi.  

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da kaynağın İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanmasının doğru olmadığını kaydetti. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise İşsizlik Sigortası Fonu'nun amaçları arasında, işsizliğin önlenmesi için tedbir alınmasının da bulunduğunu, kendilerinin de bu kapsamda engellilerin istihdamı için söz konusu kaynağı kullanmayı düşündüklerini dile getirdi. 

Madde ile ilgili çalışma yapılması ve daha sonra yeniden görüşülmesine karar verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir