Erdoğan yine Merkez'e yüklendi

Erdoğan: Faiz oranları enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı, böyle bir çarpıklık olmaz, bunlar düzelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz oranlarının enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı olduğunu belirterek, böyle bir çarpıklık olamayacağını ve bunun düzeleceğini söyledi.

Kırşehir'de Polat Enerji Geycek Rüzgâr Enerji Santrali açılış töreninde konuşan Erdoğan, geçmişte yaşanan ekonomik krizlerin en belirgin göstergesinin "akıl almaz düzeylere ulaşan" faiz oranları olduğunu belirterek, "Biz ülkemize o günleri bir daha asla yaşatmamakta kararlıyız" dedi.

Son günlerde Merkez Bankası'nın politikalarına sert eleştiriler yönelten Erdoğan, politika faizinde yapılan 50 baz puanlık son indirimi de yeterli görmediğini ifade etmişti. Erdoğan, gerekli görmesi halinde Merkez Bankası yetkilileri ile de bu konuyu görüşebileceğini söylemişti.

"Bildiğiniz gibi Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranları konusundaki itirazlarımı her fırsatta her platformda dile getiriyorum. Bu ülkede faiz ödemesine giden her fazla kuruş milletin hakkının gaspıdır. Çünkü faize gitmeyen o para ister kamuda olsun, ister özel sektörde olsun nereye gidecek söyleyeyim. Bu kaynak aynen burada olduğu gibi yatırıma dönüşecek, üretime istihdama dönüşecek" diyen Erdoğan, "Diyorlar ki yatırım notumuz zarar görür. Eğer işimiz Batıdaki derecelendirme kuruluşlarına, ekonomik analiz yapan çevrelere kalsa bize yağmurlu havada bir bardak su vermezler. Bunu böyle biliniz" dedi.

Erdoğan, bu kuruluşların ekonomik potansiyeli Türkiye ile mukayese edilemeyecek ülkeleri "allayıp pullarken" Türkiye'yi sürekli olarak riskli gösterdiği ve son ekonomik krizlerden zarar gören ülkelerin bile Türkiye'den daha güçlü gösterildiği eleştirisinde bulundu.

"Bizim  bunların hiçbirine eyvallahımız olmadı, olmayacak. Biz bugüne kadar onlara rağmen yatırım çektik, onlara rağmen büyüdük, güçlendik" diyen Erdoğan, "Ama bunu kendi içimizdeki birtakım kurumlarımıza hala anlatamadık. Faiz oranı enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı, böyle bir çarpıklık olamaz, bunların hepsi düzelecek. Türkiye'de geçtiğimiz 12 yılda pek çok şey nasıl düzeldiyse, nasıl hale yola girdiyse bu mesele de makul bir çizgiye, milletin ve memleketin hayrına bir yere gelip oturacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir