Erken teminat çözümü sertifikası uygulaması başladı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Maliye Bakanlığı piyasaların şikayetleri dikkate alarak yeni bir uygulama başlattı. 

ÖTV Kanunu (I) Sayılı Listede yer alan malların ÖTV’ye tabi olmayan malların imalinde kullanılması halinde tahakkuk eden ÖTV’lerin, ÖTV iade alacaklarından mahsup edilerek ödenmesinin talep edilmesini mümkün hale getirdi. 

Erken Teminat Çözümü Sertifikası (ETÇS) sahibi mükellefl erin teminatlarının yüzde 80’inin çözümü işlemleri ÖTV iade alacaklarına ilişkin devam eden vergi incelemesi sonucu beklenilmeksizin, kalan yüzde 20’sinin çözümü işlemleri ise devam eden vergi incelemesinin sonucuna göre yerine getirileceği belirtiliyor. 

Bu kapsamda çözülecek teminat tutarının Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illeri için 300 bin Türk lirasını, diğer iller için ise 100 bin Türk lirasını aşması halinde ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık onayının alınması üzerine teminat çözümü işlemleri yerine getiriliyor. 

Bu sertifikayı alabilmek için şu koşullar gerekiyor: Şahıs işletmelerinde işletme sahibinin, adi ortaklıklarda ortaklardan her birinin, diğer şirketlerde ise yönetim kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin yüzde 10’undan fazlasına sahip olanların, tebliğde belirtilen suçları işlememiş olmaları gerekiyor. 

İmalatta kullanılan mallardan kaynaklı iade taleplerine yönelik en az bir vergi incelemesinin sonuçlanması ve bu inceleme sonucunun olumlu olması, Katma Değer Vergisi açısından sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme ya da kullanma fiili nedeniyle özel esaslara tabi olmaması, İmalat işinde en az 35 işçi çalıştırması şart koşuluyor. 

Keza; Türk Standardı bulunan konularda, firmaların üretilen ürünlerinin ilgili Türk Standartlarına uygunluğunu belirten ve akdedilen sözleşme ile TSE Markası kullanma hakkı veren, firma adına düzenlenen ve üzerlerinde TSE Markası kullanılacak malların ticari markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten, geçerlilik süresi bir yıl olan “Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi”ne (TSE Markası) haiz olması, diğerlerinde ise TSE Kritere Uygunluk Belgesi” ni (TSEK Markası) haiz olması, isteniyor. 

Ayrıca; Başvuru tarihinden önceki son üç takvim yılı itibarıyla; (I) sayılı listede yer alan mallara ilişkin ÖTV mükellefiyetinin bulunması, gelir veya kurumlar vergisi, geçici vergi, gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı, katma değer vergisi (tevkifat hariç) ve ÖTV uygulamalarından her birine ait beyanname verme ödevini her bir vergi türü itibarıyla ikiden fazla aksatmamış olması da isteniyor. 

Doğal olarak, gümrük idaresince ithalatta alınan teminatların da bu çerçevede işlem görmesi gerekiyor. Bu düzenleme ile şirketlerin şikayet konusu ettikleri “teminatların geç çözülmesi” konusuna bir nebze rahatlama getirilmiş oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar