Eskişehir bir turizm kenti olur mu?

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Eskişehir Valiliği, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023’de Eskişehir’in turizm vizyonunu belirlemek ve yapılacak çalışmalara yol haritası çıkarmak üzere Turizm Çalıştayı düzenledi. Şehrin tüm yön verenlerini bir araya getiren çalıştayın amacı, Eskişehir’in turizm stratejilerinin belirlenmesi olarak açıklanınca, bir gerçek de ortaya çıktı, Eskişehir’in 2015 yılında halen bir turizm stratejisi yok. 

Eskişehir, Anadolu’nun ortasında, coğrafik konumu itibariyle bir kavşak noktasında bulunuyor. Konumu itibariyle ne denize, ne dağa, ne de çok fazlaca kültürel mirasa sahip. Böyle olunca neyi ön plana çıkarıp, neyin ucundan tutup şehri bir turizm kenti yapacaksınız, yerli ve yabancı turist gelmesini sağlayacaksınız denilebilir. 

Eskişehir’in turizm kenti olmasında etken olacak hiçbir özelliği de yok değil aslında. Var olmasına var ama bugüne değin üzerinde durulup, şehrin turizmine katkı sağlaması başarılamamış. Örneğin, Frig zamanından kalma Midas şehrinin bulunduğu Frigya vadisi, bir türlü gerekli bakım, çevre düzenlemesi ve restorasyonları yapılarak turizme açılamamış, yeterli özen sağlanarak korumaya dahi tam anlamıyla alınamamış. 

Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan ve onlarca tarihi ev bulunan Odunpazarı’nın evleri yeni yeni restore edilerek yerli turizmin dikkatini çekmesi sağlanmış. Akıp giden sağlıklı sıcak suyun arkasından bakılmış, termal su kaynakları sağlık turizmine dönüştürülememiş. Bunların yanında sosyal ve çağdaş kent kimliği yanında ulaşım kolaylığı bir avantaja dönüştürülüp, kongre turizminin geliştirilmesine önem verilmemiş. Eskişehir’in ilçelerinde dikkati çekebilecek hiçbir tarihi dokuya el verilmemiş. Nasrettin Hoca, Yunus Emre bile yeteri kadar anlatılıp, Eskişehir’de olduğu söylenen mezarları turizmi canlandıracak bir olgu olarak değerlendirilememiş. Sarıcakaya’nın Akdeniz iklimine sahip olduğu ve seralarının meşhur olduğu, Türkiye’nin sebze ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı bile anlatılamamış. 

Nitekim, çalıştaya katılan konuşmacılar, bu eksiklikleri dile getirdiler. Eskişehir’in turizmine dönük geliştirilebilecek yönleri olduğunu ama bir konu başlığı bulunmadığını da söylediler, biz durmadan konuşuyoruz, komşu şehirler bizim estrümanlarımızla gelişiyor da dediler. 

Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye ve dünyanın cazibe merkezi olmak gibi iddialı bir hedef ortaya konulup, çok kapsamlı bir Eskişehir Turizm Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı çıkarılması amaçlanan ve 12 alt grupta yapılan çalıştayda, kongre ve sağlık turizmine yatırım yapılması ile Frigya Vadisi’nin geliştirilmesi sonucu çıktı. Yani yine farklı ve çarpıcı bir sonuç çıkmadı. Çıkan tek sonuç ise bir türlü biraraya gelemeyenleri, bir çatı altında toplayıp, ortak bir sorun konusunda konuşmalarının sağlanması. Eskişehir için bu bile bir başarıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017