Eskişehir Tepebaşı’na AB destekli ‘Akıllı Şehir’

Tepebaşı Belediyesi, AB destekli Akıllı Şehir Projesi ile ilçede ısı pompası sistemleri ve 150 kilovatlık güneş enerjisi santrali kuracak. 6,2 kilometrelik bisiklet yolunda 50’si elektrikli, 150 bisiklet halkın hizmetine sunulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK TOPRAK

ESKİŞEHİR - Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan Akıllı Şehir Projesi ile Avrupa Komisyonu’ndan 5 milyon euro hibe almaya hak kazandı. 30 dönümlük alanda uygulanacak proje ile Eskişehir’in enerji temininde bağımsızlaşması ve temiz kaynaklara yönelerek enerji maliyetlerin düşürmesi hedefleniyor. 

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Avrupa Komisyonu’nun 2014-2020 yılları arasında yürüteceği Horizon 2020 projesi kapsamında Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projeleri başlığına yazılan projenin, 20 proje arasından ikinci olarak hibe alacağını belirterek, “Projeye ortaklık teklifi Tepebaşı Belediyesi’nin geçmiş deneyimlerine bakılarak verildi. Türkiye’den sadece bizim kabul edildiğimiz proje İngiltere- Nothingam Belediyesi İspanya- Valladolid Kent Konseyi Belediyesi ile oluşturulan konsorsiyuma verildi. Belçika, Almanya, İtalya ve Macaristan ise izleyici ülke olacak. Hibe antlaşması 3 ay içinde imzalanacak. Konsorsiyumun toplam bütçesi 21 milyon euro olacak” dedi. 

Tüm sistemler, yenilenebilir enerjiden faydalanacak 

60 ay sürecek projenin, Aşağısöğütönü bölgesinde 30 dönüm alanı kapsayan Yaşam Köyü’nde gerçekleştirileceğini vurgulayan Ataç, “Aşağısöğütönü’nde belediyemize ait 9 bin 110 metrekarelik bölgede binaların enerji verimliliklerinin artırılması için bina kabuklarının ve doğrama sistemlerinin yenilenmesi, bölgesel ısıtma sistemi kurulması, doğalgazadayalı ısıtma sisteminden vazgeçilip enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulması planlanıyor. Isıtma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için ek olarak solar güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kullanılacak. Böylelikle tüm mekanik sistemler yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanacak” şeklinde konuştu. 

150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak 

Bina ve çevre aydınlatmalarının LED armatürlerle değiştirilmesi, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemlerinin kullanılmasının projenin öncelikleri olduğunu ifade eden Ataç, “Kurulacak 150 kilovatlık güneş enerjisi santralı ile belediyemizin kurulu santral gücü 270 kilovata ulaşacak. Kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 elektrikli otobüs, iç hizmetlerimizde kullanılmak üzere 7 hibrit araç alınacak. Sistemin parçası olan akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik yol düzenlenecek, 50’si elektrikli 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak” dedi.

‘Akıllı Şehir İzleme Portalı’ oluşturulacak

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kentin farklı noktalarına enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kuracaklarını belirterek, “Bisikletler ve araçlar enerji ihtiyaçları buralardan karşılayacak. İletişim ve bilişim teknolojileri alanında da proje çalışmalarının izlenebilir kılınması için “Akıllı Şehir İzleme Portalı” oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin nerelerde tüketildiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verilerin izlenmesi sağlanacak. Elden edilen sonuçlarla halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve projeye doğrudan katılımlarının yaygınlaştırılması hedefleniyor” dedi.