Eskişehir, URAYSİM ile Avrupa’nın da gözdesi olacak

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Kısa adı URAYSİM olan Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi artık yaşama geçmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin önemli bir açığını kapatacak, demiryolu araçlarının testlerinin yapılabilmesi ve sertifikasyonu açısından yurtdışı bağımlılığına son verecek olan merkez, Anadolu Üniversitesi tarafından Alpu ilçesine yapılacak ve önümüzdeki bahar ayında yatırımına başlanacak. 

URAYSİM projesi, milli yüksek hızlı tren projesinin gündeme gelmesiyle ilk kez ortaya atıldı. Trenin testlerinin yapılabilmesi ve sertifika alması için Türkiye’nin kendi test merkezini kurmaya karar vermesi ve Anadolu Üniversitesi’nin bu işe talip olması URAYSİM projesinin de ilk adımlarının atılmasına sebep oldu. 2018 yılında raylarda olması planlanan milli trenin, test ve sertifikasyon işlemlerinin yapılması amacıyla kurulacak olan URAYSİM’de demiryollarındaki tüm çeken ve çekilen araçların test ve sertifikasyon işlemleri yapılacak ve sadece bölgeye değil, çevre ülkelere de hizmet verecek. Avrupa ülkelerindeki demiryolu aracı üreten firmalar da test ve sertifika için Eskişehir’e gelecek. 

Merkezde, trenlerin 400 km hızla test edilebileceği 50 km’lik test yolu, içinde statik ve dinamik testlerinin yapılacağı cihazlar ve makinaların bulunacağı atölyeler, araştırma ve eğitim binaları, konaklama yerleri yer alacak. URAYSİM bünyesinde ileri teknoloji ürünlerin üretilmesine zemin hazırlayacak bir de Ar-Ge Merkezi bulunacak. Toplam 700 dönüm arazi üzerine kurulacak merkez, 540 milyon liraya mal olacak. 

URAYSİM, sadece Eskişehir için değil, Türkiye için de oldukça önemli bir proje. Çünkü, yalnızca Türkiye’de değil, bu coğrafyada böyle bir merkez yok. Dünyada sayılı ülkede var, en kapsamlısı ise Almanya, Çek Cumhuriyeti ve ABD’de bulunuyor. Eskişehir’in Alpu ilçesine yapılacak URAYSİM, dünyada bulunan örneklerinden daha teknolojik ve daha donanımlı olacak ve Türkiye yurtdışına göndermek zorunda kaldığı prototip trenlerini URAYSİM sayesinde kendi sınırları içinde teste tabii tutabilecek, sertifikalandırabilecek. 

Merkezin ekonomik katkısı ise hem Eskişehir’e hem de döviz kaybının önüne geçilmesi bakımından Türkiye’ye ciddi kazanımlar sağlayacak. Eskişehir’in raylı sistemler konusunda önemli bir bölgesel merkez olmasının önünü açacak, aynı zamanda da yaratacağı 500 kişilik istihdam ile işgücüne katkı sağlayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017