Et fiyatları indirilemedi

TZD Genel Başkanı Yetkin, göreceli olarak birtakım fiyatların belli bir noktaya çekildiğini ama istenilen noktaya getirilemediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de tüm önlemlere karşın et fiyatlarının hala istenilen yere getirilemediğini söyledi.

Yetkin, hayvan ithalatında alınan gümrük vergisinin yüzde 30'dan yüzde 15'e indirilmesinin hayvancılığa etkisi ve 1 Ağustos'ta yapılacak 10 bin 500 adet hayvan ithalatına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yetkin, Türkiye'de kasaplık canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergilerinin neredeyse sıfıra yakın bir rakama indirildiğini, karkas etin de yüzde 135'lerden yüzde 30,35'lere kadar düşürüldüğünü anımsattı.

Tüm bu tedbirlere karşın hala et fiyatlarının istenilen bir yere getirilemediğini belirten Yetkin, "Fiyatlar indirilemedi. Elbette göreceli olarak birtakım fiyatlar belli bir noktaya çekildi ama istenilen noktaya getirilemedi" dedi.

Türkiye'de sadece 2010'da 368 milyon dolarlık canlı hayvan, karkas et ithalatı yapıldığını, 2011'in ilk 6 aylık döneminde bu rakamın 680 milyon dolar olduğunu, böyle devam etmesi halinde bu rakamın yıl sonunda 1 milyar 400 milyon dolara ulaşacağını ifade eden Yetkin, "Sonuç alınmış mıdır? Bize göre hala alınmamıştır. Bu süreç doğru yönetilmemiştir. Buradaki strateji yanlıştır, eksiktir, Türkiye'nin gerçeklerine uygun değildir. Bunun uygun olmadığını da hem ülkemiz gerçekleriyle hem de dünya gerçekleriyle örtüşmediğini de görmekteyiz" diye konuştu.

"15 ay sonra başa döndük"

İbrahim Yetkin, seçimlerden önce karkas et ithalatında yüzde 30 olarak alınan gümrük vergisinin önce yüzde 45'e, daha sonra yüzde 60'a ve en sonunda yüzde 75'e çıkarıldığını, bunun olumlu ve ithalatı zorlayıcı bir karar olduğunu belirtti. Yetkin, bununla birlikte hayvan başına 300 liralık destekleme verilmesinin de olumlu olduğunu söyledi.

Yetkin, sözlerine şöyle devam etti:

"15 ay sonra tekrar biz başa döndük. Başlangıç noktamızdaki ithalat sürecini tekrar başlattık. Bu dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Kalıcı olarak ithalat 15-16 ay sürer mi? İthalat geçici bir tedbir olarak alınır. Fiyatları düşürmek için ekonominin bir aracıdır, elbette ithalata gidilebilir. Ben bunu reddetmiyorum, bu doğaldır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir