Eylemler Van'daki fuarları da vurdu!

IŞİD'in Kobani'ye saldırılarına yönelik eylemler Van'da düzenlenecek fuarları da etkiledi. Firmaların geri çekilmesi ve etkin tanıtımın yapılamayacağı gerekçesiyle 3 fuar iptal edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Van'da düzenlenecek 3 fuar, IŞİD'in Kobani'ye saldırıları bahane edilerek yapılan izinsiz gösteriler nedeniyle firmaların geri çekilmesi ve etkin tanıtımın yapılamayacağı gerekçeleriyle iptal edildi. 

Kurban Bayramı döneminde kentte yapılan izinsiz gösterilerde ortaya çıkan olumsuz görüntüler turistlerin şehri terk etmesine ve otel rezervasyonlarının iptal edilmesine yol açarken, Van'ın tanıtımı ve ekonomisi açısından büyük önem taşıyan 4. Van Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, 21. Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı ile 2. Van Kitap Fuarı'nın yapılamamasına neden oldu. 

Şiddet olayları ve çatışmalı ortamın en yoğun yaşandığı dönemlerde bile düzenlenen, bu yıl 21'incisi organize edilecek Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı ile Tarım ve Kitap fuarları, kentteki izinsiz gösteriler sırasında ortaya çıkan tablo sonucu firmaların çekilmesi nedeniyle gerçekleştirilemedi. 

Organizasyonların iptal edilmesiyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, son 10 yılda fuarların düzenlenmesi için gösterilen emeğe tanıklık eden biri olarak yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.  

Van'da ilk fuarların yapılmasına karar verildiği zaman yöneticilerin büyük sorumluluklar üstlendiğini, çok büyük eleştiri aldıklarını anlatan Takva, her türlü olumsuzluğa, eleştiriye katlanarak kente çok önemli bir fuar ve kongre merkezi kazandırdıklarını kaydetti.  

"Kentimizle ilişkimizi katma değeri yüksek şekilde tanzim etmeliyiz" 

Takva, 20 yıllık süreçte Van'ı çok önemli bir fuar merkezi haline getirdiklerini vurgulayarak, "Bu yıl 21'incisini düzenlemeyi planladığımız Van Asya İpekyolu Fuarı vardı. 20 yıldır bütün olumsuzluklara rağmen düzenliyorduk. Katılımcıların olmadığı dönemlerde bile bu fuarı düzenlemedeki ısrarımız kente bir fuar ve kongre merkezi kazandırmaya yönelikti" dedi.  

Doğunun hiçbir kentinde Van'daki kadar ısrarlı bir fuar ve kongre anlayışı oluşmadığını dile getiren Takva, çok güzel bir fuar ve kongre merkezi kazandıklarını belirtti.  

Kurumsal, daha nitelikli ve özüne uygun fuarlar yapacakları dönemde Kobani protestoları nedeniyle ortaya çıkan tablonun birçok firmanın fuara katılmamasına neden olduğunu vurgulayan Takva, "22 firma ilk etapta fuara olan katılımlarını geri çektiklerini bildirdi. Bu firmaların katılmaması durumunda fuarın eksik kalacağını düşündük. Katılan firmaların da etkin tanıtım yapamayacakları riskine karşı fuar ve kongre merkezimiz olmasına rağmen 21. fuarı bu yıl yapmama kararı aldık" diye konuştu. 

"Her yerde demokratik eylemler, açıklamalar, yürüyüş ve mitingler olabilir ama bunlar hayatın olağan akışını zenginleştirecek çerçevede değerlendirilmelidir" diyen Takva, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Dünyanın her yerinde eylemler oluyor. Halk taleplerini ortaya koyabiliyor ama onlar hayatın olağan akışını değiştirecek düzeyde gelişmiyor. Bizim de bu çerçevede hayatımızı formüle etmemiz gerekiyor. Van, dünyanın en güzel kentlerinden biri. Gelişmeye müsait ama sıkıntıları olan bir şehir. Gelir ortalaması düşük. Hal böyle olurken kentimizle ilişkimizi daha katma değeri yüksek şekilde tanzim etmemiz gerekiyor. Bu konuda bir eksiklik olduğunu düşünüyorum." 

Takva, ekonominin kaygan bir şey olduğunu, bu alanda insanların fikrine, zikrine, ırkına ve rengine bakarak bir ayrıma gidemeyeceklerinin altını çizerek, esnaf, sanayici ve tüccarı mağdur eden eylemleri engelleyecek çözümler bulmaları gerektiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir