Faiz indirim süreci başladı

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB Başkanı Başçı 2015 Ocak Enflasyon Raporu BilgilendirmeToplantısını gerçekleştirdi. Buna göre, para politikasında temkinli bir yaklaşımın sergilendiği ve bu yaklaşımın olumlu sonuçlarını almaya başladığı belirtiliyor. Enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağı belirtilirken, 2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu enflasyonunun gerçekleşmesinin mümkün olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle Ocak ayından itibaren faiz indirim sürecinin başlatıldığı ilan ediliyor.

Açıklamalarda enflasyondaki düşüşte; petrol fiyatlarındaki düşüş, gıda enflasyonunun yüksek ortalamalardan geri dönüyor olması ve sıkı duruşun etkili olduğunun altı çiziliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde belirgin etkisinin görüldüğü ifade edilirken, enflasyonda etkili bir düşüş görülene kadar sıkı duruşunda devam edileceği işaret ediliyor.

Ayrıca büyüme kanadında ilk çeyrekte iç talebin ılımlı, dış talebin ise zayıf kalacağı açıklanıyor. Mevcut zayıf talebin enflasyondaki iyileşmeyi destekleyeceğinin de altı çiziliyor. Aynı şekilde cari açıktaki iyileşmenin de devam edeceği yine belirtilenler arasında.

Enflasyon hedefinde aşağı revizyon geldi…

TCMB bu beklentilere paralel, yıl ortasında enflasyonun %5 hedefine uyumlu bir seyir göstereceğini bekliyor. Merkez Bankası 2015 yılı enflasyon hedeflerinde aşağı yönlü revizyon yapmış durumda. Buna göre daha önceden %6.1 olarak açıklanan 2015 yılı TÜFE beklentisi, %5.5 seviyesine çekilmiş durumda. TÜFE’nin 2015 yılında %4.4 ile %6.9 arasında seyretmesi bekleniyor. 2016 enflasyon hedefi ise %5 seviyesinde bulunuyor. Enflasyondaki revizyonda petrol fiyatlarındaki düşüş etkili olmuş durumda.

PPK kurulu olağanüstü toplanabilir

Bunlara ek olarak Başkan Başçı, enflasyonda çok fazla düşüş olursa PPK’yı olağanüstü toplayabileceğini belirtirken, Şubat ayında PPK toplantısını gerekli olması durumunda 24 Şubat yerine 4 Şubatta toplayabileceğinin de altını çiziyor.

Sonuç olarak, faiz indirim sürecinin başladığı artık resmi olarak ifade edilmiş durumda. Enflasyonda çok ciddi düşüş beklentileri var ve yıl ortasında çok düşük seviyelere gelebilir. Enflasyonun gerileme şiddeti PPK toplantısının normal tarihinden önce yapılmasına neden olacak kadar güçlü olabilir. Açıklamalarla birlikte gösterge faiz %6.69 seviyesine geriledi ve gelecek faiz indirimlerinin tahvilde fiyatlanmaya başladığı görülüyor. USD/TL kurunda ise 2.35 seviyesi çevresinde dalgalı seyirler izleniyor.

Politika faizinde %7’nin bir miktar altı muhtemel

Merkez Bankası son toplantısında faizi 50 baz puan indirerek %7.75 seviyesine düşürmüştü. Son açıklamalarda gelecek toplantıda 50 baz puan daha indirim olabileceği beklentisi güçlenmiş durumda. Hatta bu durum 3 Şubat tarihinde açıklanacak enflasyon verisinden hemen sonra bile olabilir. 2015 yılında %5.5 enflasyon hedefine uyumlu bir şekilde politika faizi %7 seviyesinin bir miktar altına gerileyebilir. Faiz %7’ye indirilmesi durumunda toplamda 150 baz puanlık indirim yapılmış olacak. Küresel sermaye akışlarının zayıfladığı bu dönemde Merkez Bankası bir miktar reel faiz payı bırakmak isteyecektir. Gösterge tahvilde faiz indirimleri fiyatlanmaya devam edecek görünüyor. Önümüzdeki süreçte gösterge kağıtta %6 seviyesi ve belki de aşağısını görmek mümkün olabilir.

Faiz indirimi beklentileri TL üzerinde doğal bir baskı yaratacaktır

USDTRY kurunun 2.3550 seviyelerine gelmiş olması bunu gösteriyor. TL’de sepet bazında bakıldığında ise 2.48-2.55 arasında yatay seyrin korunduğunu görmekteyiz. Sepet bazında TL’de önemli bir dalgalanma yok. Bunda önemli neden EUR/TRY kurundaki aşağı eğim. Dolar karşısında ise dalgalı seyirler mevcut ve bu dalgalı seyirler devam edebilir. Merkez Bankası gerekirse faizlerin ekstradan da indirilebileceği sinyali verdi. Bu algı, USD/TRY’de gevşemelerin sınırlı olmasına neden olacaktır. Zaman içinde 2.40 seviyesine doğru yukarı yönlü ataklar oluşabilir. Bu noktada TCMB’nin sıkılaştırma uygulamaları ve sıcak para girişleri USD/TRY üzerinde etkili olacaktır. Para girişlerinin güçlü olması durumunda mevcut süreçte USD/TRY’de 2.40 seviyesinin üzerine doğru agresif yükselişler oluşmayabilir. Tersi durumunda ise agresif seyirler izleyebiliriz. Bu noktada sıkılaştırma adımları devreye girecektir.

BIST için olumlu hava devam edebilir

BIST tarafında ise düşen faizler her zaman piyasa dostu olmuştur. BIST için olumlu süreç devam edecek görünüyor. Özellikle banka hisselerinde faizlerin düşmesine bağlı olarak alıcılı seyirler sürecek görünüyor. 92.500 seviyesi muhtemelen gerçekleşecek bir hedef gibi görünüyor. Daha yukarısı test etme olasılığı yüksek.