Fed, faiz politikasını ve dili değiştirmedi

Faizleri 'uzun süre' daha sıfıra yakın tutma politikasını sürdürecek olan ABD Merkez Bankası, 2015 sonu faiz tahminini ise yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin söylemini değiştirmeyerek, faiz oranının tahvil alımlarının bitmesinden sonra "kayda değer" bir süre daha şu anki seviyesinde tutulacağını açıkladı.  

Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının bildirisinde, ekonominin ölçülü olarak büyüdüğü belirtirken, istihdam sektörünün halen tam istihdamdan uzak olduğunu vurguladı. Konut sektöründeki toparlanmanın da yavaş olduğunu kaydeden komite, hanehalkı harcamalarında ise mütevazı artış izlendiğini ortaya koydu. Mali politikaların ekonomik büyümeyi sınırlandırmaya devam ettiği, ancak boyutunun geçmişe oranla azaldığı belirtildi.  

Bildiride, "Komite, değerlendirmelerine dayanarak, federal fon faiz oranının, tahvil alımlarının bitmesinden sonra 'kayda değer' bir süre daha şu anki seviyesinde tutulmasının, özellikle de enflasyonun yüzde 2'lik hedefin altında kalması durumunda, uygun olacağını öngörüyor" ifadesi kullanıldı. 

Komite'nin her zaman olduğu gibi gelecek verileri dikkatle izleyeceğinin belirtildiği bildiride, ekonominin ve istihdam sektörünün beklenen toparlanmayı göstermesi durumunda tahvil alımlarının bir sonraki toplantıda sonra erdirileceği kaydedildi.  Buna karşın, varlık alımlarının önceden belirlenen bir takvime dayanmadığının altı çizildi ve Fed'in tam istihdam ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşana kadar uygun politika araçlarını kullanmaya devam edeceğini kaydetti.  

Komitenin, faiz artırımına tahvil alımlarının bitiminden 'kayda değer' bir süre sonra başlamasına yönelik kararı, 2'ye karşı 7 oy çoğunluğuyla alındı. Karşı oy kullanan üyelerin, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser olduğu belirtildi. 

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser bir önceki toplantıda da red oyu kullanmış ve "kayda değer" kelimesinin açık bir ifade olmadığını ifade etmişti.  

Fed, ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti  

Amerikan ekonomisine ilişkin tahminlerini de güncelleyen Fed, ekonominin bu yıl yüzde 2 ile yüzde 2,2 arasında büyümesini beklediğini belirtti. Bankanın haziran ayındaki tahminlerinde ise bu oran yüzde 2,1 ile yüzde 2,3 arasındaydı. 

Fed, 2015 yılına ilişkin tahminlerini de aynı şekilde aşağı yönlü revize ederek, ekonominin gelecek yıl yüzde 2,6 ila yüzde 3 oranında büyümesini beklendiğini kaydetti. Fed, daha önceki tahmininde bu oranı yüzde 3 ile yüzde 3,2 arasında göstermişti. 

Banka, 2016 yılı için büyüme aralığını yüzde 2,6 ile yüzde 2,9 olarak belirlerken, 2017 için de yüzde 2,3 ile 2,5 arasında bir büyüme tahmini ortaya koydu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir