Fed kararına Minneapolis başkanından itiraz

Fed Minneapolis Şubesi Başkanı Narayana Kocherlakota, Fed'in faiz artırımına gelecek yıl başlayacağına yönelik sinyallerinin enflasyon için "kabul edilemez" riskler yarattığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Minneapolis Şubesi Başkanı Narayana Kocherlakota, Fed'in faiz artırımına gelecek yıl başlayacağına yönelik sinyallerinin enflasyon için "kabul edilemez" riskler yarattığını belirtti.

Kocherlakota, Fed Minneapolis'in resmi sitesinden yaptığı yazılı açıklamayla, çarşamba günü sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında neden muhalif tarafta kaldığının nedenlerini ortaya koydu. 

Kocherlakota, açıklamada, "Bu hafta düzenlenen FOMC toplantısının kararlarına karşı çıktım. Toplantıdan sonra, FOMC destekleyici para politikasına aşamalı olarak son vermeyi hedeflediğini açıkladı. Bence, bu enflasyon ve enflasyon beklentileri için kabul edilemez riskler yaratıyor" ifadesine yer verdi.

Enflasyonun son 30 ayı aşkın süredir Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmesinin yanı sıra, FOMC'nin tahminlerine göre gelecek birkaç yıl içinde de bu hedefin altında kalmaya devam edeceğini vurgulayan Kocherlakota, düşük enflasyona karşı mücadele başarısız olunmasının Avrupa ve Japonya'da yaşananlara benzer sorunlara yol açabileceğini ileri sürdü. 

Böyle bir gelişmenin Fed'i çok zor durumda bırakacağını savunan Kocherlakota, şunları kaydetti:

"FOMC'nin politika faiz oranını, enflasyon beklentilerinin yüzde 2'nin altında kalmaya devam ettiği sürece değiştirmeyeceğini açıklamasını tercih ederdim."

FOMC,  faiz artırımına yönelik yönlendirmede kullanılan "kayda değer" ifadesini 'sabırlı olacağız' şeklinde değiştirerek, ilk faiz artırımının yaklaştığı sinyalini vermişti. 

Toplantıda alınan bu karara, Kocherlakota'ya ilaveten Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser ve Fed Dallas Başkanı Richard Fisher da karşı oy kullanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir