Fed, Rusya krizini görmezden gelecek mi?

Petrol fiyatları tarihi dip yapmış, Rus ekonomisi resesyon eşiğine gelmişken küresel piyasalarda tüm gözler Fed'e çevrildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısı bu akşam sonuçlanıyor.

Fed, faiz politikasına ilişkin kararlarını Türkiye saati ile (TSİ) 21:00'de açıklayacak. Hemen ardından Fed Başkanı Janet Yellen TSİ 21:30'da basın toplantısı gerçekleştirecek.

Piyasaların gözü kulağı, Fed'in faizleri "kayda değer süre" sıfıra yakın tutma sözünü değiştirip değiştirmeyeceğinde ve faiz artırımına yönelik vereceği sinyallerde olacak.

"Fed, Rusya krizini görmezden gelecek"

ABD'li ekonomistlerin büyük çoğunluğu, Rusya’nın pençesine düştüğü ekonomik krize rağmen Fed’in faiz oranlarını “kayda değer bir süre” düşük tutma ifadesini kullanmayı bırakmasına engel olmayacağı görüşünde.

ABD ekonomisinin Rusya krizinin neden olabileceği her türlü zorluğu aşabilecek güçte olduğunu belirten, Chicago Fed'in eski çalışanı ve Northern Trust'ın Baş Ekonomisti Carl Tannenbaum," Fed para politikalarını ABD ekonomik görünümünü esas alarak belirlediği için faizi “kayda değer bir süre” düşük tutma söylemini değiştirmeyecektir." dedi.

Fed "ya sabır" diyebilir

Bloomberg'ün geçtiğimiz hafta başında yaptığı ankete katılan 68 ekonomistten 56'sı, faiz oranlarını “kayda değer bir süre” düşük tutma söylemi yerini "sabır"a bırakacak. Bazı analistler ise küresel ekonomideki çalkantılar ile dip yapan petrol fiyatlarının Fed üzerinde baskı yaparak “kayda değer bir süre” söylemini rafa kaldıracağını belirtti.

Toronto'daki BMO Capital Markets'in Baş Ekonomisti Jennifer Lee "Likidite neredeyse kurumak üzere. Zaman müdahale zamanı. Fed teknenin daha fazla sallanmasına izin vermeyecektir." dedi.