Fed, yeni niceliksel gevşeme kararı aldı

Program ucu açık olarak açıklandı. Her ay 40 milyar dolar konut kredisine dayalı tahvil alınacak. Amerikan devlet tahvili programı şu an için yok.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed), piyasalarda merakla beklenen kararı aldı ve açıkladı.

Açıklama, Fed'in Açık Piyasa Komitesi tarafından yapıldı.

Buna göre Fed topyekün tahvil alım programı yerine mortgage'a dayalı varlıklarda aylık 40 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirecek. Diğer taraftan alım programının tutarı konusunda herhangi bir sınırlama konulmadı.

Onun yerine Fed'in bu sefer benimsediği yöntem, 'işgücü piyasasında kalıcı bir düzelme yaşanana veya enflasyonda bozulma görülene kadar alımı' sürdürmek.
Aynı şekilde kısa ve uzun vadeli tahviller arasında değişimi sağlayan operation twist de yılsonuna kadar sürecek.

Bu durumda da Fed'in, piyasalardan aylık tahvil alım tutarı 85 milyar dolar düzeyine yükselecek.

Öte yandan Fed, düşük faiz politikası uygulama taahhüdünü de 2015 yılı sonuna kadar uzattığını açıkladı. 

Fed açıklamasında, ekonomideki büyümenin ılımlı şekilde devam ettiği, ancak işsizlik cephesindeki düzelmenin sınırlı kaldığı belirtildi.

Konut piyasasında ve hane halkı harcamalarında sınırlı artışın devam ettiğine işaret edilirken, iş dünyasının yaptığı sabit yatırımlarda beklenen iyileşmenin görülmediğinin altı çizildi.
Emtia piyasalarında bazı ürünlerde yaşanan yükselişlere rağmen enflasyonun büyük bir hareket kaydetmediği aktarılan açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin sabit kaldığı da vurgulandı.

Ekonominin destekleme olmadan işgücü piyasasında arzu edilen iyileşmeyi yakalamasının güç olduğu belirtilirken, bu nedenle ek önlem alınmasının gerektiği ifade edildi.

Fed, iyileşmenin bu adıma rağmen sağlanamaması halinde, gelecekte yeni varlık alımlarının gelebileceğinin sinyalini de verdi. Açıklamada, "Yeni mortgage'a dayalı varlık alımları, buna ek olarak varlık alımları ve farklı politika araçlarının kullanılması da mümkün olacaktır" denildi.

ABD Merkez Bankası, 2012 yılında büyümenin yüzde 2'den fazla olmamasını öngördü

[PAGE]

ABD Merkez Bankası, 2012 yılında büyümenin yüzde 2'den fazla olmamasını öngördü

ABD Merkez Bankası (FED), Amerikan ekonomisinin 2012 yılına ilişkin büyüme öngörülerini düşürürken, gelecek iki yıl için ise daha iyimser bir tablo ortaya koydu.

FED, yaptığı açıklama ile bu yılki büyümeye dair geçen Haziran ayında açıkladığı yüzde 2.4'lük tahminini geriye çekti. Buna göre, Amerikan ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2'den fazla büyümemesi bekleniyor.

Ancak FED, gelecek 2 yıl için ise büyüme tahminlerini artırdı. Buna göre, FED, ABD ekonomisi için 2013'te büyümenin yüzde 3'e kadar çıkmasını bekliyor. Haziran ayındaki tahminlerinde bu oran, yüzde 2,8 civarındaydı. 2014'te ise Amerikan ekonomisinin yüzde 3-3,8 arasında olması bekleniyor.

FED'e işsizlik oranları ise bu yıl yüzde 8'in altına düşmeyecek. FED, gelecek yılda ise bu oranın yüzde 7,6, 2014 yılında da yüzde 6,7'ye düşebileceğini öngördü.
Bunun yanında FED, önümüzdeki 3 yılda enflasyonun yüzde 2 düzeyinde veya altında olması tahmininde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir