Felaket tellallığı yapmanın kime, ne faydası var?

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’te işlerin iyi gitmediği, bazı sektörlerin sıkıntı yaşadığı, bazı firmaların, kişilerin zora girdiği yönünde çok fazla şey konuşuluyor.  Evet dünyadaki gelişmeler, sınırdaki gelişmeler,  mevsimsel etkiler, seçim dönemine gidilmesi gibi nedenlerle ülke genelinde bir sıkıntı yaşandığı ve bundan da Gaziantep’in aynı oranda etkilendiğini söyleyebiliriz. Ancak daha  fazlası yok. Felaket tellallığı yapmaya,  Gaziantep gibi ülkenin göz bebeği bir kenti, o kentin lokomotif sektörlerini, kurumlarını, firmalarını yıpratmaya kimsenin hakkı yok. Unutmayalım ki  Gaziantep her kötü dönemden dersini alarak ve güçlenerek çıkmayı başarmıştır.

 Bugünkü yazımda Gaziantep’te ile ilgili bazı göstergeleri paylaşmakta fayda görüyorum. Gaziantep’ten 174 ülkeye ihracat yapılıyor. Geçen yıl 6 milyar 641 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 4,2. Türkiye’nin Irak’a yaptığı ihracatın yüzde 20,6’sını, Türkiye halı ihracatının da yüzde 68’ni tek başına Gaziantep gerçekleştiriyor. 

Diğer taraftan Gaziantep’in ekonomi ligindeki yeri değişiyor. Gaziantep eskiden kendisi ile karşılaştırılan illerle artık aynı kategoride değerlendirilmek istemiyor. Bunun nedenini ise ihracat değerlendirmesiyle ortaya koyuyor. Denizli, Kayseri, Konya'nın toplam ihracatı ülke ihracatının yüzde 4,1 karşılarken Gaziantep tek başına yüzde 4,2’sini gerçekleştiriyor. Bu da Gaziantep'i artık Kocaeli ve Bursa ile kıyaslanmasının daha doğru olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu listesinde 57 adet, Türkiye’nin bin ihracatçı firması arasında ise 67 adet Gaziantepli firma yer alıyor. Gaziantep iş hacmi büyüklüğünde Türkiye’nin 7. büyük kenti. Türkiye’nin genç nüfus oranı yüzde 48 iken, Gaziantep’in yüzde 59. Bu göstergede ilin geleceğine umutla bakmasına neden oluyor. 
Gaziantep kredilerini ödeyebilmede 11. sırada, yatırım çekmede 6. sırada, marka-patent başvurunda 6. sırada, endüstriyel başvuruda 3. sırada, iller arası rekabette 10. sırada, markalaşma becerisi ve yenilikçilikte 5. sırada ticaret becerisi ve üretim potansiyelinde 8. sırada yer alıyor. 

Gaziantep’in önemini bilmeyenlere ve yıpratmaya çalışanlara bu rakamsal verileri paylaşmakta fayda gördüm. Çünkü Gaziantep her zaman özel bir kent oldu ve olmaya da devam edecek. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024