Festivalin biletleri çocukların şansı

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

10 yıllık serüveni boyunca 70 konserde 3 bini aşkın sanatçıyı ağırlamış. Düzenlendiği ilk yıl 7 bin, ikinci 12 bin, üçüncü 13 bin 500, dördüncü 14 bin 100, beşinci 15 bin, altıncı 17 bin 250, yedinci 17 bin 500, sekizinci 20 bin 500, dokuzuncu 21 bin ve bu sene tam 21 bin 500, toplam 140 bin izleyiciyi konuk etmiş...

 D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nden söz ediyorum. Beşinci yılında Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) kabul edilmiş; Andante Dergisi tarafından düzenlenmekte olan 2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında “Yılın Klasik Müzik Etkinliği Ödülü”ne layık bulunmuş, aynı yıl Skalite Ödülleri’nde D-Marin Turgutreis’e Bölge Özel Ödülü’nü kazandırmış bir etkinlikten… 

Festival, klasik müziğin ülkemizdeki gelişimi, daha çok dinleyiciye ulaşması, Türk sanatçılarının dünya çapında çalışmalara imza atmasına katkı sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana, Doğuş Grubu kurucu destekçiliği ile gerçekleştiriliyor. Günbatımı ve gece konserlerinde 4 gün süresince 7 programın yer aldığı etkinlik, bir marinada düzenlenen ilk ve tek festival. 
Sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran’ın yaptığı festivalin bu seneki açılış konserinde dünyaca ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say sahne aldı. Mitolojideki Yunus Balığı ile Hermias Efsanesi’nden esinlenerek bestelediği “Hermias- Yunus Sırtındaki Çocuk” eserinin dünya prömiyeri, aralarında benim de bulunduğum yaklaşık 6 bin müziksever tarafından izlendi. Etkinlikler, her yıl olduğu gibi dünyanın önde gelen orkestra şef ve solistleriyle Türk sanatçıları bir araya getirdi. 

Ben, bu kez konserleri değil de etkinliklerin çok önemli bir başka işlevini daha ayrıntılı kaleme almak istiyorum. Festival’in bilet satış gelirlerinin tamamı (hattâ daha fazlası) her yıl Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na otizmli çocuklar ile ailelerine yönelik çeşitli projelerde kullanılmak üzere bağışlanıyor. Otizmin görülme sıklığı, 5 yılda yüzde 78 oranında artmış ve artmaya da devam ediyormuş. Bugün dünyada her 88 çocuktan biri otizmli imiş. Bu nedenle otizm farkındalığı bugün, her zamankinden daha önemli. 

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “otizm spektrum bozukluğu ve yaygın diğer gelişim bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kâr amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinde kurulmuş. 

Vakfın sloganı, erken tanı ve eğitimle otizmli bir çocuğun yeniden doğabileceği. Çünkü, otizmin tek çaresi eğitim. Türkiye’de 100 binin üzerinde otizmli çocuk, eğitim için şans bekliyor. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali konserlerinin gelirleri yıllardır onlara destek oluyor. 

Festivalin ikinci akşamı, Günbatımı Sahnesi’nde etkinlik programında yazmayan çok özel, mini bir konser vardı. Konser gelirlerinin bir bölümünün bağışlandığı Bodrum Sağlık Vakfı’nın çocukları Harutyun Sinanyan’ın Turgut Reis Marşı’ndan yola çıkarak bir ritm gösterisi hazırlamışlardı. Çok önemli sağlık problemleri yaşayan bu çocukların örnek alınması gereken başarılı konseri, bağışlarımızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anımsatacaktı bizlere...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar