Fiji'ye yönelik yaptırımları kaldırıldı

Geçen ay yapılan demokratik seçimlerin ardından yaptırımlar kalktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WELLINGTON - ABD ve Avustralya, Fiji'de geçen ay gerçekleşen demokratik seçimlerin ardından sivil hükümet kurulmasıyla bu ülkeye yönelik yaptırımların kaldırıldığını açıkladı. 

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Fiji'ye düzenlediği iki günlük ziyaretinde, ülkesinin silah satışı da dahil Fiji'ye yönelik tüm yaptırımları kaldırdığını duyurarak, ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir ortaklık ve refah dönemine taşımak için verilen çabanın göstergesi olduğunu belirtti. 

Bakan Bishop, Avustralya'nın Fiji'nin en büyük ticaret partneri olduğunu ifade ederek, her yıl 300 bin Avustralyalının bu ülkeyi ziyaret ettiğini ve yaklaşık 50 bin Fijilinin de ülkesinde yaşadığını veya çalıştığını ifade etti. 

ABD'nin Suva Büyükelçisi Frankie Reed, Fiji hükümetine yönelik ekonomik destekler konusundaki kısıtlamaların kaldırıldığını kaydederek, Fiji ordusunun eğitilmesi ve yeni işbirlikleri yaratma konusunda çalıştıklarını belirtti. Büyükelçi Reed, Fiji hükümetinin özellikle Pasifik bölgesinde barışın ve istikrarın tesis edilmesinde son dönemlerde gösterdiği çabayı takdir ettiklerini ifade etti. 

ABD ve Avustralya'nın yaptırımları kaldırılmasının, Fiji'nin uluslararası toplumla entegrasyonunu hızlandıracağı tahmin ediliyor.  

Okyanusya ülkelerinden Fiji'de, 2006'daki askeri darbenin ardından geçen ay ilk kez düzenlenen genel seçimleri, darbeyi yapan Voreqe Bainimarama'nın Fiji First Partisi kazanmıştı. Yaklaşık 900 bin nüfusa sahip Fiji'de 2006'daki askeri darbenin ardından düzenlenen ilk seçimde, yarım milyon fazla seçmen oy kullanmıştı.  

İzlediği sosyal politikalar ve artan altyapı projeleri nedeniyle halk tarafından sevilen Bainimarama, eğitimi ücretsiz hale getirmiş, Çin'den aldığı borçlarla ülkedeki yolları düzeltmiş ve ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,7 büyümesini sağlamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir