"3 yıl büyümeyi tutturamayız"

Ekonomistler, Türkiye ekonomisinin 3 yıl büyüme hedeflerini yakalayamayacağını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ekonomisinin 2016-2018 dönemini kapsayan üç yılda kısa süre önce güncellenen Orta Vadeli Program'da yer alan büyüme hedeflerini yakalaması beklenmezken aynı dönemde enflasyonda anlamlı bir düşüş yaşanması da beklenmiyor.

Büyüme hedeflerinin yakalanamayacak olmasına yönelik beklenti Türkiye'nin uzunca bir süredir beklenen yapısal reformlarda beklentiyi henüz karşılayamamış olmasına dayanıyor.

Reuters'ın 27 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği ankete göre büyümenin bu yıl yüzde 3 ile yüzde 3.2 hedefinin, 2017'de yüzde 3.2 ile yüzde 4.4 hedefinin ve 2018'de yüzde 3.5 ile yüzde 5 hedefinin altında kalması bekleniyor.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Yapısal reform yol haritasında önemli bir rol alınmadıkça yatırım tarafında canlanma beklemiyorum. Henüz yatırımları hükümet hedeflerinde belirtildiği gibi canlandıracak yapısal reformlar gerçekleştirilmedi. Büyümenin yatırım kanalından görece yavaş kalmasını bekliyoruz. Bu nedenle büyüme tahminlerimiz hükümetin hedeflerinin altında" dedi.

Yılın ilk yarısında yaklaşık yüzde 4 ile güçlü bir büyüme sergileyen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci yarısında yavaşlama eğilimine girdi.

İktisadi faaliyet gerek darbe girişimi, gerek jeopolitik gelişmeler gerekse artan terör olaylarının ve Rusya krizinin turizme etkiyle ikinci çeyrekten itibaren başlayan yavaşlamanın üçüncü çeyrekte daha da belirginleşme bekleniyor.

Bu yavaşlama eğilimi hükümeti ekonomiyi canlandırmak için krediler ve kredi kartları başta olmak üzere bazı tedbirler almaya iterken bu tedbirlerin ancak yılın son çeyreğinde iç tüketim kanalı ile büyümeyi desteklemesi bekleniyor.

Üçüncü çeyrekte ise büyümenin yılın en kötü çeyreğini yaşaması öngörülüyor. Yetkililer büyümenin yüzde 2'nin bile altında kalabileceğini belirtiyorlar.

Enflasyonda düşüş trendi yok

Ankete göre enflasyonun bu yılı yüzde 8 ile yüzde 7.5 hedefinin üzerinde tamamlaması beklenirken gelecek yıl enflasyonun yüzde 6.5 hedefine karşın ancak yüzde 7.5'a gerilemesi öngörülüyor.

Reuters anketinde enflasyonun anlamlı bir düşüşü 2018 yılında bile göstermemesi beklenmiyor. Hükümetin yüzde 5 hedefine karşın beklenti enflasyonun 2018 yılında yüzde 7.4'e gerilemesi yönünde.

Enflasyon geçtiğimiz 10 yılda sadece iki kez Merkez Bankası hedefinin altında kaldı.